Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vrba a Wetzler dostanú online pamätník: Bude pripomínať ich hrdinský čin

Stránka pripomína hrdinský čin  Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera
Stránka pripomína hrdinský čin Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera

BRATISLAVA - Pri príležitosti 70. výročia oslobodenia koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau spustili internetovú stránku http://www.vrbawetzler.eu, pripomínajúcu hrdinský čin Rudolfa Vrbu a Alfréda Wetzlera, ktorí z tohto koncentračného tábora utiekli. Vrba s Wetzlerom sa pokúsili o nehumánnych činoch informovať verejnosť. Iniciátorom projektu je Fedor Gál, hlavným organizátorom je Medzinárodné kresťanské veľvyslanectvo Jeruzalem v Českej republike. O projekte informoval Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku.

Na stránke budú útek Vrbu a Wetzlera pripomínať formou filmov, dokumentov, esejí, aby motivovali mladú generáciu k aktívnemu postoju proti zlu. Časťou projektu bude diaľkový pochod z Osvienčimu do Žiliny od 19. do 25. augusta po trase, po ktorej Vrba s Wetzlerom utekali. "Účastníci sa budú môcť zoznámiť s dobovými dokumentmi, rozprávať, meditovať a zvažovať svoj angažmán v zápase so zlom v nás a okolo nás," informuje manažér projektu Mojmír Kallus. Na záver pochodu bude v Žiline konferencia, na ktorej predstavia nové poznatky o utečencoch z koncentračných táborov. Podľa Kallusa sa bude konferencia venovať aj aktuálnemu kontextu a bude sa na nej hovoriť o hrozbách v dnešnej dobe. 

"Chceme dôstojne pripomenúť ich príbeh a jeho posolstvo pre dnešnú dobu, v ktorej najrôznejšie formy nenávisti nebezpečne eskalujú," vysvetľuje Kallus. Preto tiež pripravujú vzdelávacie programy, ktoré by mladým ľuďom túto časť histórie priblížili originálnym spôsobom. Podľa Fedora Gála ide tiež o to, aby na konkrétnom príbehu ukázali, že "nepostaviť sa zlu znamená otvoriť mu dvere. Osvienčim je mementom a ľudia ako Rudolf Vrba a Alfréd Wetzler sú modely správania sa ľudí v hraničných situáciách - správania sa bojovníkov, ktorí odmietli rolu pasívnych obetí." Vrba s Wetzlerom spísali v Žiline podrobnú správu, ktorá je známa pod názvom Vrbova a Wetzlerova správa. So správou sa obrátili na lídrov svetových mocností v snahe ukončiť vraždenie nevinných, ich úsilie bolo z väčšej časti neúspešné. Alfréd Wetzler bol tiež spisovateľom, publikoval pod pseudonymom Jozef Lánik. Pravé meno profesora farmakológie Rudolfa Vrbu bolo Walter Rosenberg. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu