Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo Vysokých Tatrách trvá naďalej malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách prevažne polooblačno, v Malej a Veľkej Fatre hmlisto, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Oteplenie stále trvá, teplota vzduchu sa v stredných a vysokých polohách pohybovala v rozpätí od -4°C do 3°C.

Vo vyšších polohách fúkal mierny až čerstvý vietor južných smerov s rýchlosťou do 35 km/hod, na hrebeňoch v nárazoch miestami do 55 km/hod. Za posledných 24 hodín nepripadol nový sneh. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne. V nižších polohách je sneh vlhký, na hrebeňoch zmrznutý, prípadne sa vyskytuje kôra. Na chodníkoch sa môžu nachádzať malé náveje a hlavne na severných svahoch ľadové plochy. Celkovo je výška snehu výrazne podpriemerná.

Vo Vysokých Tatrách trvá naďalej lokálne od nadmorskej výšky 2 000 m malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka dosahuje priemernú výšku do 30 cm. Výška snehovej pokrývky je však značne nepravidelná, vplyvom vetra môžu byť miestami nafúkané snehové vankúše, dosky a malé preveje.

Možné je iba uvoľnenie malých spontánnych prachových lavín v strmom a exponovanom teréne, a to najmä v severne orientovaných žľaboch a svahoch. Ohrozené tak môžu byť horolezecké výstupové cesty a lokality bezprostredne pod skalnými stenami. V ostatných pohoriach lavínové nebezpečenstvo nehrozí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu