Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Máte doma nebezpečnú kozmetiku? Tieto výrobky vám môžu spôsobiť alergie!

Nebezpečná kozmetika Zobraziť galériu (8)
Nebezpečná kozmetika (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky upozorňuje na výskyt viacero nebezpečných kozmetických výrobkov v Európskej únii.

Ide o produkty na zosvetlenie pokožky i farby na tetovanie. Je možné, že tieto výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike. Medzi nebezpečnými výrobkami sú krémy na zosvetlenie pokožky Caro Light cream, vyrábaný v Demokratickej republike Kongo, Skin Light, with carrot extract and vitamin E a Skin Light, créme cocoa butter z Pobrežia Slonoviny a tiež Skin toning cream, vyrábaný v Spojenom kráľovstve. Medzi dermatologicky nebezpečné produkty aj telové mlieka na zosvetlenie pokožky Clair Liss Génial, toning body lotion with vitamin E a Lightening body lotion – new life z Pobrežia Slonoviny.

Nebezpečná kozmetika
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Vo vyššie uvedených výrobkoch bola zistená prítomnosť látky hydrochinón. Tá môže spôsobiť kožné alergie. ÚVZ takisto upozorňuje na nebezpečné farby na tetovanie Sacred Color Red Rubens, ktorý produkuje taliansky výrobca a farby Spearmint Green a Lightning Yellow z USA. Vo farbách je prekročené množstvo bária. Vstrebaním tejto látky do buniek môže dôjsť k odstráneniu draslíka z buniek, čo môže mať rôzne účinky na svalový tonus, funkciu srdca a nervový systém.

Nebezpečná kozmetika
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR)

Výskyt nebezpečných výrobkov nahlásili do systému rýchleho varovania RAPEX kontrolné orgány v Taliansku a v Holandsku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu