Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ak sa nechcete otráviť, dajte si pozor na túto kozmetiku: Obsahuje arzén!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje ľudí pred nebezpečnými výrobkami. Ide o farbu na tetovanie a dve farby na permanentný make-up. Informovala hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická.

"Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný. Nebezpečné farby zachytil rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky Rapex v Nemecku.

Prvou nebezpečnou je farba na tetovanie True Black značky Intenze, výrobná dávka/typ: Lot: SS163, Batch # BK101/MX40, EXP: 09/30/18. Krajinou pôvodu je USA a nachádza sa v 29,6 ml plastovej fľaši. Vo výrobku zistili polycyklické aromatické uhľovodíky a benzo[a] pyrén. 

Úrad upozorňuje i pred farbou na permanentný make-up EYES black intense značky LCN, výrobná dávka/typ: 32314, Article No 14456-01 z Nemecka. Výrobok sa nachádza v 10 ml plastovej fľaši a zistili v ňom prekročené povolené množstvo niklu. Nebezpečnou je tiež farba na permanentný make-up Micro Pigment Cosmetic Color značky BioTouch USA, výrobné dávky/typ: 1. BROWN – 044733, 2. RED WINE – 053139, TP 3 TAUPE: 016345. Krajinou pôvodu je USA. V balení je 54 kusov plastových fľašiek. V tomto prípade vo farbe zistili prítomnosť ťažkých kovov v prekročených povolených množstvách, ide o arzén, zinok a nikel. 

Všetky výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu