Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vodiči, na cestách obrovský pozor: Krátke dni, hmla a vlhko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Dni sa skracujú, cesty sú mokré a šmykľavé, časté sú ranné hmly a znížená viditeľnosť. Jeseň zvyšuje riziko dopravných nehôd a kolízií na cestách.

Upozornila na to hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. "Motoristi by mali ubrať nohu z plynu a dodržiavať väčšie rozstupy medzi vozidlami. Predídu tak riziku kolízií," povedala. Nadránom a podvečer je aktívna aj lesná zver a treba myslieť na to, že aj také zviera ako je srnka a zajac, dokážu spôsobiť vážne poškodenie vozidla a zrážka s nimi môže skončiť aj tragicky. Zároveň však dodáva, že vodiči by sa nemali snažiť týmto zvieratám vyhnúť vo vysokej rýchlosti, pretože následky šmyku môžu byť oveľa vážnejšie, ako kolízia s nimi. V prípade zrážky so zvieraťom treba zavolať políciu, poľovné združenie, štátnu ochranu prírody alebo správcu cestnej komunikácie, nie vziať si mŕtve zviera so sebou.

Za neoprávnené prisvojenie si cudzej zveri, ktoré je možné kvalifikovať ako trestný čin pytliactva, hrozí trest odňatia slobody na dva roky, upozornila hovorkyňa. Polícia podľa nej eviduje za minulý rok takmer 200 prípadov zrážky so zverou, za osem mesiacov v tomto roku je ich vyše 110. "V neposlednom rade treba dávať pozor na jesenné poľnohospodárske práce, kde možno očakávať znečistenie vozovky od blata. Treba si dávať pozor aj na opadané lístie na ceste a s tým spojené nebezpečenstvo šmyku," povedala Baloghová.

Mohutné stromy pri cestách podľa nej lákajú na jeseň zberačov a často vidieť na ceste pohodené bicykle, káričky, pobehujúce deti a ich rodičov v tmavom oblečení. "To je čistý hazard so životom. Najmenej, čo pre seba zberači môžu urobiť, je obliecť si reflexné vesty a zabezpečiť, aby ich dopravné prostriedky neohrozovali ostatných," dodala. Reflexné prvky na oblečení podľa nej podceňujú aj chodci. "Najmä starší občania s obľubou nosia tmavé oblečenie. Neuvedomujú si, že vodič ich často uvidí, až keď je neskoro. Aj reflexný pás môže zachrániť váš život, aj keď sa možno nehodí k topánkam či kabelke," uviedla hovorkyňa. Podľa nej by rodičia mali pri kúpe oblečenia i školskej tašky myslieť na to, aby ich deti boli videné.

"Čo sa týka cyklistov, policajné skúsenosti hovoria, že aj napriek povinnosti zo zákona byť osvetlený a mať na sebe reflexné prvky, robia pravý opak. Taktiež jazdia po nesprávnej strane vozovky a výnimočná nie je ani jazda v skupinkách vedľa seba a jazda pod vplyvom alkoholu. Cyklisti, ktorí jazdia po cestných komunikáciách, by nemali preceňovať svoje schopnosti a zručnosti, a zároveň by mali zvážiť riziká, ktoré im hrozia od okoloidúcich motorových vozidiel," uzavrela Baloghová.

Polícia eviduje od začiatku tohto roka do 21. septembra 9317 dopravných nehôd (o 346 menej ako v rovnakom období minulý rok), pri ktorých prišlo o život 195 ľudí, z nich 17 motocyklistov, 40 chodcov a 18 cyklistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu