Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusi plánujú odvetu za sankcie, klesli dodávky plynu: Keď Putin zastaví kohútiky, pocítime to!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rusi chystajú odvetu za uvalené sankcie. Už od piatku evidujeme znížené dodávky plynu. Včera opäť SPP potvrdil, že dodávky klesli o desať percent. Podľa novej štúdie by výpadky plynu z Ruska Európa pocítila. Ohrozený je najmä východ starého kontinentu.

"Keď Rusi vyplnú dodávky plynu cez zimu na prelome tohto roka po dobu 6 mesiacov, pocíti to najmä stred a východ Európy, vrátane Nemecka," píše sa v novej nemeckej štúdii.

Experti nasimulovali pokus, keby Rusko vypne plyn na jeden, tri, šesť alebo deväť mesiacov. Prvé na rade by bolo Fínsko. Je totálne závislé na Rusku a nemá príliš veľa zásob. Nasledovalo by Poľsko a Turecko.

Nás by sa to dotklo pri výpadku dodávok po dobu šesť až deväť mesiacov. No utrpeli by aj Rusi. Za každý mesiac by prišli o 4 až 4,5 miliardy eur! Gazprom by prišiel o veľké peniaze a následne by prispel omnoho menej aj do štátnej pokladnice. A Putin to dobre vie.

9-mesačnú odstávku ruského plynu by pocítila skoro celá Európa
Zobraziť galériu (5)
9-mesačnú odstávku ruského plynu by pocítila skoro celá Európa  (Zdroj: topky)

Americká agentúra Fitch odhaduje, že Európa bude závislá na ruskom plyne ešte desať rokov. Nové náleziská bridlicového plynu a ropy by mali túto skutočnosť vylepšiť. USA už teraz z toho ťažia.

V ruskom scenári však treba kalkulovať s jedným nevyspytateľným faktorom - Putinovou geopolitickou hrou. Jeho kroky sa ťažko predvídajú a o to ťažšie sa potom plánuje taktika.

Rusi plánujú odvetu za sankcie

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v piatok uviedlo, že Moskva rýchlo zareaguje odvetnými opatreniami na najnovšiu sériu amerických sankcií, ktoré zároveň kritizovalo ako ďalší "nepriateľský krok". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Samozrejme, na naše odvetné opatrenia nebudete dlho čakať," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na svojej stránke. "Zavedenie nových protiruských sankcií Washingtonu vnímame ako ďalší nepriateľský krok, zapadajúci do línie konfrontačného kurzu, ktorý uplatňuje americká administratíva," dodalo ministerstvo.

USA v piatok ohlásili ďalšie ekonomické sankcie proti Rusku z dôvodu zasahovania Moskvy do diania na Ukrajine. Dotýkajú sa ropného a zbrojárskeho priemyslu a obmedzujú prístup veľkých ruských bánk na americké dlhopisové a akciové trhy.

Americké sankcie, ktoré sa prvýkrát dotknú aj Sberbank, boli načasované tak, aby sa zhodovali s novými ekonomickými opatreniami Európskej únie proti Rusku, ktorých súčasťou je obmedzenie financovania niektorých štátnych ruských firiem a zmrazenie aktív popredných ruských politikov.

Znížili sa dodávky plynu

Slovenský plynárenský priemysel ešte v piatok zaregistroval mierne znížené dodávky zemného plynu približne o 10 %. To isté sa zopakovalo aj včera. No kompetentní si problémy nepripúšťajú. "Naša spoločnosť aj naďalej garantuje plynulé a kontinuálne dodávky plynu pre všetkých našich zákazníkov bez obmedzenia a zároveň pokračujeme v napĺňaní podzemných zásobníkov," zdôraznil hovorca SPP Bednár.

Pocítili to aj Poliaci. Experti na energetiku tvrdia, že Moskva obmedzením dodávok do Poľska vyslala Európe varovanie, že bude reagovať odvetnými opatreniami v prípade sprísnenia sankcií proti Rusku.

Závislosť na ruskom plyne je pre nás obrovská
Zobraziť galériu (5)
Závislosť na ruskom plyne je pre nás obrovská  (Zdroj: FB)

Ani podľa spoločnosti Eustream nám nič nehrozí. "Prietoky na všetkých vstupno-výstupných bodoch, vrátane reverzných tokov, momentálne zodpovedajú vopred dohodnutým objemom. Eustream bude pokračovať v preprave plynu všetkými smermi v súlade s kontraktmi, kým na to budú vhodné technické podmienky," ubezpečil hovorca spoločnosti Eustream Vahram Chuguryan.

Aj spoločnosť RWE Gas Slovensko sľubuje garanciu plynulých dodávok plynu. "Zo strany RWE Gas Slovensko ako dodávateľa nehrozí zákazníkom žiadne obmedzovanie dodávok," ubezpečil konateľ spoločnosti Miroslav Kulla. Koncern má podľa neho dostatok zemného plynu v zásobníkoch. "Spoločnosť už v roku 2009 dokázala, že vie zabezpečiť reverzný tok z Česka. Skupina RWE je pripravená pomôcť pri zabezpečovaní dodávok zemného plynu zo západu na Slovensko," zdôraznil.

Cez Ukrajinu vedie hlavná plynová potrubná sieť
Zobraziť galériu (5)
Cez Ukrajinu vedie hlavná plynová potrubná sieť  (Zdroj: bbc)

Eustream je prevádzkovateľom prepravnej siete zemného plynu v SR. Jeho hlavným poslaním je preprava zemného plynu na Slovensko a cez jeho územie na európske trhy. Vlastní a prevádzkuje vysokotlakový prepravný systém, ktorý pozostáva zo štyroch až piatich paralelných potrubí s celkovou dĺžkou viac ako 2255 kilometrov a štyroch kompresorových staníc s celkovým inštalovaným výkonom vyše 600 MW.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu