Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Drzý personál je v menšine, obhajuje lekárov predseda odborov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: HAZZ)

BRATISLAVA – Predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský tvrdí, že personál, ktorý sa nevie správať k chorým v nemocnici, patrí k menšine.

"Približne toľko, ako v iných krajinách alebo zamestnaniach," skonštatoval. Reagoval tak na nedávno medializované správanie personálu na urgentnom príjme k 80-ročnej pacientke na bratislavských Kramároch, ktorá dva dni po návšteve nemocnice zomrela.

Konanie personálu označil za neakceptovateľné. Šéf LOZ však poukázal na to, že sa treba zamyslieť, prečo je takéto správanie v nemocniciach realitou. "Ide to jedine cez motiváciu. Ak bude sestier v Bratislave málo a budú zarábať pár eur, každá si bude vedomá, že za ňu nemajú náhradu," zdôraznil. Podľa neho o tom svedčí aj fakt, že sestra, ktorá sa nevhodne správala k už zosnulej pacientke, stále pracuje v nemocnici.

Za ďalšie príčiny zlého konania personálu označil Visolajský vysoké pracovné zaťaženie, šetrenie peňazí, nedostatok personálu a nezmyselnú prácu, ktorou sestry a lekárov úkolujú. Visolajský upozornil, že zamestnávateľ môže dať lekárovi a sestre viac nadčasov ako iným. "Môže im nariadiť, aby pracovali okrem piatich dní v týždni aj každú sobotu. Aj v spomínanom prípade išlo o sobotu, čo v praxi znamená, že jeden lekár je na centrálnom príjme 24 hodín neprestajne a vyšetrí aj 80 pacientov."

Podľa neho tiež nikoho nezaujíma, že jedna sestra sa nevie adekvátne postarať o všetkých pacientov na oddelení. „Pričom jej dajú spraviť aj prácu sanitárky a ešte musí umyť na oddelení aj riad,“ vymenúva. Poznamenal, že personál to nedokáže bez toho, aby sa to neprejavilo na jeho nálade a výkone.

Visolajský upozorňuje, že slovenské centrálne príjmy sú z okolitých krajín najviac zaťažené záchrankami, pričom do nemocnice „často prinesú aj pacienta, ktorý to absolútne nepotrebuje“. Prácu má zdravotníkom podľa neho komplikovať aj zákon o vedení zdravotnej dokumentácie, ktorý je pre pacienta často nezmyselný. „Ale ministerstvo prikázalo,“ dodal na záver.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu