Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozhovor s americkým veľvyslancom: O Ukrajine aj nových pracovných miestach v Košiciach

Veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick Zobraziť galériu (3)
Veľvyslanec USA na Slovensku Theodore Sedgwick (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - V posledných mesiacoch prežíva Európa veľmi turbulentné obdobie. Kríza na Ukrajine sa stupňuje a jednotlivé krajiny vrátane Spojených štátov zaujímajú v tejto veci čoraz razantnejšie stanoviská. Topky preto oslovili amerického veľvyslanca na Slovensku Theodora Sedgwicka a porozprávali sa s ním o najnovšej vojnovej hrozbe. Theodore Sedgwick však čo-to prezradil aj zo svojho niekoľkoročného pôsobenia na Slovensku.

Keď Vám oznámili, že budete veľvyslancom v strednej Európe, očakávali ste, že sa ocitnete tak blízko vojenského konfliktu?

Nie, vôbec som to neočakával. Predtým, než som sem prišiel, Slovensko a USA bojovali spolu v rámci operácie NATO v Afganistane, takže posledné, čo som čakal, bolo, že k niečomu podobnému dôjde neďaleko môjho súčasného pôsobiska.

Ľudia už dávno zabudli, že tu bola nejaká studená vojna, ktorá traumatizovala predchádzajúcu generáciu v Československu. Myslíte, že by sa mohli tieto časy vrátiť?

Studená vojna sa s tým, čo sa deje teraz, nedá príliš porovnávať. Nemyslím si, že tu máme ďalšiu studenú vojnu. V tej prvej bol napríklad svet rozdelený na dva ideologické tábory - komunistický a kapitalistický (demokratický). Teraz je svet omnoho komplexnejší. V súčasnosti dokonca, napriek ukrajinskému konfliktu, je na svete mnoho oblastí, kde USA a Rusko spolupracujú a stoja na rovnakej strane. Obe krajiny sú veľmi znepokojené tým, ako sa rozmáha terorizmus v mene islamu. USA chce mať s Ruskom dobré vzťahy, všetko je to otázka diplomacie.

Ako vnímate v USA, že Európa, ktorú ste už zrejme po vojne v Juhoslávii považovali za oázu pokoja, nie je taká stabilná ako sa zdá? Zmení konflikt Ruska a Ukrajiny postoj USA k tejto časti sveta? Museli ste prehodnotiť bezpečnostné riziká?

Rusko-ukrajinská kríza podčiarkuje úspech inštitúcií ako EÚ a NATO. Áno, bola tu vojna v Juhoslávii, ale na druhej strane nebol v Európe už dlhé roky žiadny väčší konflikt. Domnievam sa, že sa týmto dvom inštitúciam podarí nájsť riešenie aj v súčasnej kríze. Vo štvrtok sa napríklad začína summit NATO vo Walese, na ktorom sa bude diskutovať najmä o Ukrajine. Prezident Obama ešte predtým zašiel do Estónska, aby svojich partnerov uistil, že v prípade potreby sa USA postaví za kohokoľvek, kto je členom NATO. Takže odpoveď znie, áno, prehodnocujeme bezpečnostné riziká a myslíme si, že by európske krajiny mali viac investovať do obrany.

Ako momentálne vnímajú americkí investori trhy v strednej Európe vzhľadom na to, že sme závislí od ruského plynu? Sú viac obozretnejší? Majú z toho obavy? Viete o nejakom spôsobe, ako sa tejto závislosti na Rusku môže Slovensko zbaviť?

Za posledných päť rokov Slovensko urobilo veľký pokrok v otázke väčšej nezávislosti na ruskom plyne. Keby nedajbože niekedy došlo k tomu, že Rusko preruší dodávky plynu na Slovensko, stále sú tu možné dodávky z Rakúska alebo Českej republiky, diskutuje sa aj o Maďarsku. Existuje mnoho alternatív. Jednou z nich by sa možno v budúcnosti mohol stať export lacného plynu z USA. To však nie je možné zrealizovať za rok ani za dva, je to skutočne otázka ďalekej budúcnosti. S americkými investormi sa rozprávam pomerne často a ani jeden z nich nikdy nevyjadril obavy z investovania na Slovensko. Dokonca oddnes začína v Košiciach pôsobiť nová spoločnosť, ktorá by mala vytvoriť okolo päťsto nových pracovných miest. To je určite skvelá správa pre región, v ktorom je tak vysoká nezamestnanosť. To len dokazuje neutíchajúci záujem amerických investorov o túto krajinu.

Ako vnímate reakcie našich hlavných politických predstaviteľov v ukrajinskej kríze? Nie je to podľa Vás tak trochu schizofrenické, keď doma niektorí slovenskí politici hovoria, že sankcie ničomu nepomôžu a na druhej strane za ne hlasujú v Bruseli?

Je pochopiteľné, že premiéra trápia otázky týkajúce sa slovenskej ekonomiky a že Slovensko vyjadruje určité obavy ohľadom sankcií. Niektoré tieto obavy sú ale prehnané, pretože keď sa pozriete na praktický dopad sankcií, je naozaj minimálny. Zoberme si napríklad poľnohospodárstvo, kde Rusko zakázalo dovoz niektorých potravín zo zahraničia. Slovensko ale viac potravín vyváža napríklad do Slovinska ako do Ruska. Celkovo je Rusko až zhruba na 17. mieste, čo sa týka objemu slovenského exportu v oblasti poľnohospodárstva. Je nesmierne dôležité, aby Európa hovorila jednotným hlasom. Na druhej strane takisto musím pripomenúť, že je to otázka hodnôt. Že je v tejto súvislosti potrebné aj niečo obetovať a USA tak už urobili. Teraz je rad na Európe. Vyriešiť ukrajinskú krízu sa nepodarí bez istého nátlaku na Rusko.

Rozhovor s americkým veľvyslancom:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Myslíte si, že je na Rusko vyvíjaný dostatočný nátlak?

Záleží to do toho, ako sa Rusko zachová. Či bude schopné riešiť problém diplomatickou cestou, v čo pevne dúfame. K dohode ale nedospejeme prostredníctvom vojenských síl. A preto nemôžeme takéto riešenie konfliktu nechať nepovšimnutým. Musíme nejak reagovať, inak Rusko zájde ešte ďalej. Ak nejako nezasiahneme, vznikne ešte väčšia neistota a ocitneme sa vo veľmi nebezpečnej situácii.

V poslednej dobe sa objavujú informácie o tom, že v strednej Európe sa aktivizujú ruskí agenti. Počuli ste o tom, prečo to podľa Vás tak je?

Nepočul som nič o tom, že by sa tu mali pohybovať nejakí ruskí agenti.

Novou hrozbou pre svet je terorizmus Islamského štátu. Máme sa jej obávať aj na Slovensku?

Samozrejme, celý svet by sa mal obávať terorizmu v mene islamu a fundamentalizmu. Islamskí radikáli pred pár dňami zavraždili ďalšieho novinára, takéto veci sa v žiadnom prípade nesmú stávať. Áno, USA má obavy, ktoré zdieľa s Ruskom, so Slovenskom i s ostatnými štátmi. Pokiaľ hovoríme o Európe, tak tak tento problém prichádza hlavne zo západu. Som si istý, že aj o tomto budú hovoriť predstavitelia NATO na tohtotýždňovom summite v Cardiffe.

Ako sa Vám páči Slovensko? Je tu niečo, čo by ste si chceli určite zobrať so sebou späť do USA?

Milujem Slovensko, je to nádherná krajina. Som tu dlhšie než je obvyklé pre veľvyslanca. Mal som tu byť tri roky a pôsobím tu už štyri, lebo som tu jednoducho chcel ostať. A čo by som si zobral so sebou? Strašne mám rád bryndzové halušky, takže asi bryndzu, lebo nepredpokladám, že by som ju dostal niekde v USA. A takisto by som si vzal so sebou členov rokenrolovej skupiny, v ktorej hrám, Diplomatic Imunnity Band. Bubeníka, ktorým je primátor Banskej Bystrice Peter Gogola, gitaristu Grigorija Mesežnikova, izraelského veľvyslanca na Slovensku, ktorý hrá tiež na bubnoch a jeho kolegu, ďalšieho gitaristu. Hráme po celom Slovensku.

Keby to bolo vo Vašich silách, čo by ste chceli, aby sa na Slovensku zmenilo?

Nerád by som rozprával o tom, či sa mi tu niečo nepáči. Jednu vec, na ktorej pracujeme už niekoľko rokov, by som ale predsa len rád zmenil. Máte tu skvelých IT pracovníkov, vďaka ktorým sem prichádzajú mnohé americké firmy. Sú to veľmi schopní a šikovní ľudia. Je tu potenciál vybudovať také malé slovenské Silicon Valley. Máte vybudovanú infraštruktúru, je tu mnoho univerzít, zainteresovanú vládu v tejto oblasti. Je to pre Slovensko skutočne veľká príležitosť.

Trvá to zrejme dlhší čas než by to trvalo v iných krajinách, ale postupne sa tam snáď dostaneme.

Áno, verím v to. Mrzí ma, že Bratislava v oblasti IT ešte stále nie je na medzinárodnej úrovni dostatočne ocenená. Taktiež mi je ľúto, že keď chodím po Slovensku, často od ľudí počúvam "sme len malá krajina, čo by sme už tak mohli dokázať. Nie sme podstatní". S tým rozhodne nesúhlasím. Slovensko ako člen EÚ a NATO hrá dôležitú úlohu. Za tie roky, čo tu pôsobím, sa vzťahy s USA posunuli k lepšiemu. Už to nie je o tom, čo USA urobili pre Slovensko, ale o vzájomnej spolupráci a spoločných projektoch. Slovensko má veľa schopných a zručných diplomatov, ktorí pracujú po celom svete a sú vysoko uznávaní. Za všetkých spomeniem napríklad Jána Kubiša, ktorý momentálne pôsobí v Afganistane ako osobitný predstaviteľ generálneho tajomníka OSN. Rád by som sa stal svedkom toho, aby si Slováci uvedomili svoju dôležitosť a stali sa viac sebavedomejšími.

Ktoré miesto na Slovensku Vás očarilo najviac a prečo?

Na Slovensku som toho pochodil veľmi veľa. Najviac ma očarili asi Tatry. Sú naozaj majestátne. A potom sú tu mnohé mestá s dlhou históriou, ktoré sú plné historických pamiatok ešte z čias renesancie či baroka. Veľmi sa mi páči v Banskej Bystrici, Košiciach, Kežmarku, Levoči, tých miest je naozaj mnoho. Minulý týždeň som bol na Orave, hrali sme tam s kapelou. Čakal som, že na koncert nikto nepríde, ale bol som príjemne prekvapený. Došli aj niektorí miestni predstavitelia. Požičal som si bicykel a previezol sa z Nižnej do Námestova. Je tam nádherne. Na svojich cestách po Slovensku vždy objavím nejaké nové krásne miesto.

Veľvyslanec ukazuje, kde všade už na Slovensku bol, čo dokazujú aj zapichnuté spinky na mape
Zobraziť galériu (3)
Veľvyslanec ukazuje, kde všade už na Slovensku bol, čo dokazujú aj zapichnuté spinky na mape  (Zdroj: Jan Zemiar)

Už Vás niekto vyzval na ice bucket challenge? Aký máte vzťah k charite, podporujete ju a ako?

Áno, tento rok ma vyzvala vnučka. Bohužiaľ som sa jej nemohol zúčastniť. Nie preto, že by som nechcel, ale ako veľvyslanec mám zakázané preferovať jednu konkrétnu charitatívnu organizáciu, takže nebolo možné túto výzvu splniť. Ale veľvyslanectvo samotné podporuje viaceré slovenské charitatívne organizácie. Pracujeme napríklad s Rómami, venujeme sa problémom menšín, žien.

Ak by ste rozhodovali o tom, kde by mala stáť nová ambasáda USA, v ktorej Bratislavy by to bolo a prečo?

Mne sa veľmi páči tu v centre mesta, ale bohužiaľ sa musíme vzhľadom na dodržiavanie bezpečnostných parametrov presťahovať. Pri sťahovaní určite zohľadníme, kde naši pracovníci bývajú a kde máme kontakty. Osobne by som rád zostal v centre, odkiaľ je to blízko do parlamentu a na ministerstvá. Dobrá správa je, že už máme nejaké ponuky z tejto časti Bratislavy. Akurát tento týždeň sem prišli kolegovia z Washingtonu, ktorí dané možnosti analyzujú. Samozrejme svoje zohrá aj cena.

V poslednom čase čoraz viac Slovákov trávi dovolenky v USA, keďže je to lacnejšie než v minulosti a taktiež odpadli viaceré administratívne bariéry. Vymenujte aspoň tri miesta v USA, ktoré by ste Slovákom odporučili navštíviť?

Najprv by som rád podotkol, že veľa turistov chodí len do New Yorku alebo Washingtonu. V USA je ale toľko iných regiónov, ktoré majú úplne iný charakter a ktoré sa oplatí vidieť. Ak mám menovať, potom by som spomenul napríklad Nové Anglicko, odkiaľ pochádzam. Je tam skvelá atmosféra. Ďalej Boston, Rocky Mountains, ktoré mi pripomínajú Tatry, pretože sa tám dá tiež lyžovať. A viem, že veľa Slovákov sa rado lyžuje. Krásne je aj v Colorade, Utahu, Grand Canyone, v Kalifornii či San Franciscu, ktoré má európsky nádych.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu