Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Povodňová situácia pri Kežmarku: Hladiny vodných tokov pôjdu hore

Povodňová situácia v obci Vlková Zobraziť galériu (7)
Povodňová situácia v obci Vlková (Zdroj: SITA)

VLKOVÁ – V okrese Kežmarok očakávajú hydrológovia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) výrazný lokálny vzostup hladín vodných tokov, ako dôsledok očakávaných zrážok. Pre Kežmarský okres preto SHMÚ vydal hydrologickú výstrahu 1. stupňa pred prívalovou povodňou.

Výstraha platí do dnešnej 22.00 h. SHMÚ na svojom webe upozorňuje, že výška hladín najmä na malých tokoch môže dosiahnuť, prípadne i prekročiť vodné stavy zodpovedajúce stupňom povodňovej aktivity. Podľa odborníkov je pravdepodobné, že sa povodňové javy vyskytnú aj mimo tokov. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovaný.

Povodňová situácia v obci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Ťažké mechanizmy odpratávajú zosunutú pôdu

V obci Vlková odpratávajú zeminu, ktorá sa tam zosunula po piatkovej lokálnej povodni. "Ťažké mechanizmy stále odoberajú hlinu, v obci mimo potoka sa nám zosunula celá medza," hovorí starosta obce Peter Bendík. Ten dúfa, že už nebude pršať, aby sa obcou opäť neprehnala prívalová vlna.

Lokálne povodne v piatok večer zasiahli niekoľko obcí v okrese Kežmarok. Hasiči zasahovali okrem Vlkovej aj v Slovenskej Vsi, Starej Lesnej či Žakovciach. Vo Vlkovej voda zatopila 30 rodinných domov, ľudia z nich teraz vodu odčerpávajú a odpratávajú naplavené bahno. "Potom príde na rad spočítanie škôd, asi ich bude dosť," dodal starosta Vlkovej. 

Povodňová situácia v obci
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Okresu Kežmarok stále hrozí prívalová povodeň. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre tento okres hydrologickú výstrahu prvého stupňa. "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," varuje Slovenský hydrometeorologický ústav. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu