Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Poplach na Luníku IX: Diskusia o sterilizácií Rómov pobúrila!

Diskusia o sterilizácií Rómov pobúrila Zobraziť galériu (5)
Diskusia o sterilizácií Rómov pobúrila (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – „Keď budeme mať menej ako 3 deti, náš národ vymrie,“ nechali sa dnes počuť pobúrení Rómovia na sídlisku Luník IX. Práve tu totiž občianske združenie 7 Statočných organizovalo konferenciu o sterilizácii.

Na verejnom priestranstve pred Miestnym úradom MČ Luník IX. , pristavili 7 Statočných svoj alegorický voz so šibenicou a za zvukov ráznej hudby, odštartovali svoju konferenciu o bezplatnej sterilizácií a vasektómií, ktorú by mala pre sociálne slabších občanov hradiť Európska únia. Zopár desiatok Rómov len neveriacky pozeralo, čo sa deje.

Predseda strany 7 Statočných Vladimír Gurtler na úvod vykričal, že na konferenciu pozval vysokých štátnych úradníkov, ale nikto neprišiel. „Je smutné, že rómsky splnomocnenec Pollák sa ukazaoval na korunovácií rómskeho kráľa, ale riešiť problémy na LIX. Sa bojí prísť,“ hovoril a dodáva:

„Budeme iniciovať, aby sa vytvoril špeciálny fond EÚ, z ktorej by sa každej žene bez ohľadu rasy a národnosti, ktorá dobrovoľne podstúpi sterilizáciu, by sa vyplatil príspevok. I takýmto spôsobom, chceme riešiť chudobu. Je lepšie mať menej deti, ktoré budú mať šťastný život, ako veľa detí žijúce v chudobe.“

Samotní Rómovia sú však voči týmto aktivitám naladení veľmi negatívne. „Dajte si sterilizovať svoje ženy, nie naše,“ vykrikovali a vôbec nevnímali to, že sterilizácia by sa nemala týkať len Rómov.

Dokonca si myslia, že keby mali menej deti, ako tri, tak ich národ vymrie. Rómske obyvateľky na Luníku IX., však považujú návrh 7 Statočných za celkom prijateľný. „Ja už mám 3 deti a viac nechcem. Keby mi zaplatili sterilizáciu a k tomu dali aj príspevok, tak som spokojná,“ hovorí Tereza Horváthová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu