Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Nevraživosť voči Slovákom v Brne bola fiktívna: Vieme, kto za tým stál!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Nevraživá kampaň proti študujúcim Slovákom v Brne bola výmysel! Do redakcie nám po uverejnení článku prišlo veľa pohoršených správ, že žiadny pokus o vyhnanie Slovákov z Brna nehrozí. Stála za tým iniciatíva jedného študenta. Dôvod vzniku veľkého pohoršenia bol jednoduchý.

Na stránke stopslovakum.cz ste si mohli prečítať negatívne veci proti Slovákom. S cieľom "zachrániť Brno pred inváziou z východu" dokonca plánujú založiť aj politickú stranu s nevraživým názvom "Stop Slovákom".

Po upozornení na túto vec nám prišlo do redakcie veľa pripomienok, že iniciatíva sa dotkla veľa študujúcich v Brne. Okamžite na spomenutej stránke pribudol tento odkaz.

Nevraživosť voči Slovákom v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Za celou iniciatívou stál študent zo Spišskej Novej Vsi, ktorý študuje na Masarykovej univerzite. Má ísť len o fiktívnu kampaň. O  nijakú nevraživosť voči Slovákom v Brne teda nejde.

Aktivistov trápilo, že sú verejné školy financované z peňazí Čechov, čím vraj doplácali na zlú kvalitu slovenských škôl. Medzi témami, ktorými sa mala nenávistná politická strana v budúcnosti zaoberať, je aj požiadavka o zrušenie Medzinárodnej dohody medzi Českou a Slovenskou republikou z roku 2001. Tá vraj dávala slovenským študentom rovnaké práva ako českým, čo sa brnianskym študentom nepáči a chceli bojovať za to, aby mali Slováci rovnaké práva ako ostatní zahraniční študenti.

Najlepšie vysvetlenie poskytol web Masarykovej univerzity:

Nevraživosť voči Slovákom v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Slogan "Zachráňme Brno pred inváziou z východu. Nenechajme z neho urobiť druhú Bratislavu," ktoré ste mohli vidieť na stránke, už neuvidíte. Išlo iba o fiktívnu kampaň slovenského študenta.

"O nejakej nevraživosti nemôže byť ani reč, aj keď ako v každej spoločnosti sú i tu ojedinelé extrémne názory. Slovenskí študenti sú vrelo vítaní nielen na brneských školách, ale aj inde," povedala slovenská o situácii u susedov študentka Marta, ktorá študuje v Česku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu