Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nevraživá kampaň proti Slovákom v Brne: Stop invázii z východu, vyzývajú študenti!

Brnianski študenti plánujú založiť politickú stranu Zobraziť galériu (2)
Brnianski študenti plánujú založiť politickú stranu (Zdroj: stopslovakum.cz)

BRNO/BRATISLAVA - Slovenskí vysokoškoláci študujúci v Brne prežívajú v posledných dňoch krušné chvíle. Stali sa totiž terčom nenávistnej iniciatívy, ktorej členovia nabádajú k tomu, aby tamojšia vláda obmedzila príliv slovenských študentov na brnianske školy. S cieľom "zachrániť Brno pred inváziou z východu" dokonca plánujú založiť aj politickú stranu s nevraživým názvom "Stop Slovákom".

Na napätú atmosféru medzi slovenskými a brnianskymi študentmi nás upozornil čitateľ Milan, ktorý študuje na Masarykovej Univerzite a vznik iniciatív proti Slovákom ho znepokojuje. "V poslednom čase sa tu rozbiehajú akési iniciatívy proti Slovákom, tu študujúcim (je ich tu dosť)... trápi ma to," napísal nám. Slováci študujúci v Brne to podľa neho vôbec nemajú ľahké a často sa stávajú terčom nenávistných odkazov.

Brnianski študenti sa najnovšie rozhodli založiť aj politickú stranu s názvom "Stop Slovákom", pre ktorú už vyzbierali vyše 6 tisíc podpisov. Jej cieľom má byť obmedzenie enormného prílivu slovenských študentov na brnianske školy, kde im vraj zaberajú miesto. V Brne totiž podľa členov iniciatívy študuje viac ako 6 tisíc Slovákov, ktorí neobsadzujú miesta len na univerzitách, ale aj internátoch.

Stránka inciatívy brnianskych študentov.
Zobraziť galériu (2)
Stránka inciatívy brnianskych študentov.  (Zdroj: photl.com, stopslovakum.cz)

Aktivistov tiež trápi, že sú verejné školy financované z peňazí Čechov, čím vraj doplácajú na zlú kvalitu slovenských škôl. Medzi témami, ktorými sa má nenávistná politická strana v budúcnosti zaoberať, je aj požiadavka o zrušenie Medzinárodnej dohody medzi Českou a Slovenskou republikou z roku 2001. Tá vraj dáva slovenským študentom rovnaké práva ako českým, čo sa brnianskym študentom nepáči a chcú bojovať za to, aby mali Slováci rovnaké práva ako ostatní zahraniční študenti.

Členovia iniciatívy sa dokonca na dosiahnutie svojich cieľov neštítia použiť aj naozaj tvrdé slová. "Zachráňme Brno pred inváziou z východu. Nenechajme z neho urobiť druhú Bratislavu," vyzývajú na stránke iniciatívy, ktorej členovia majú už čoskoro v pláne požiadať o registráciu politickej strany české ministerstvo vnútra.

Podľa našich informácií doménu stopslovakum.cz vlastní Slovák a má ísť o fiktívnu kamapaň. Autorom je údajne mladík zo Spišskej Novej Vsi, ktorí študuje na Masarykovej Univerzite v Brne.

Zažili ste aj vy podobné nevraživé reakcie počas štúdia či pobytu v zahraničí? Napíšte nám váš príbeh na tipy@topky.sk a my ho radi zverejníme.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu