Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na horách pretrváva lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách jasné a slnečné počasie, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Od nadmorskej výšky približne 1 000 m n. m. prevládalo inverzné počasie, v nadmorských výškach fúkal iba slabý až mierny vietor s rýchlosťou do 25 km/hod.

Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh, iba miestami na hrebeňoch hôr sa zrána nachádzal poprašok nového snehu. Snehová pokrývka je zrána zmrznutá, nosná, prípadne sa na jej povrchu nachádza silná kôra. V priebehu dňa sneh vlhne, stáva sa kašovitým a stráca nosnosť.

Vo Vysokých, Západných a v Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky približne 1 700 - 1 800 m n. m. naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, vo všeobecnosti je snehová pokrývka dobre spevnená.

Teplotný priebeh posledných dní spôsobil stabilizáciu snehovej pokrývky. Striedaním kladných a záporných teplôt snehová pokrývka firnovatie. Výnimkou môžu byt najmä svahy so severnou, severozápadnou a severovýchodnou orientáciou. Na týchto lokalitách sa v snehovej pokrývke môžu nachádzať nebezpečné snehové dosky a vankúše z previateho, neprerobeného snehu. Lavínové nebezpečenstvo má tak výrazne lokálny charakter.

Pri oteplení v priebehu dňa bude dochádzať k uvoľňovaniu spontánnych splazov a malých lavín z ťažkého, vlhkého snehu. Najvýraznejšiu lavínovú aktivitu takéhoto charakteru môžeme očakávať v čase od 10:00 do 13:00. Bez dodatočného zaťaženia sa väčšie lavíny nepredpokladajú. Pohyb vo vysokohorskom teréne si stále vyžaduje znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva. Vo Veľkej a Malej Fatre pretrváva iba malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo pri oteplení v priebehu dňa mierne rastie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu