Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak sa chystáte do Tatier, pozor! Hrozí lavínové nebezpečenstvo 2. stupňa

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách zamračené, miestami polooblačno alebo malá oblačnosť, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Teplota vzduchu sa pohybovalo od -1°C do + 8°C. V nižších polohách bolo bezvetrie. Na hrebeňoch fúkal čerstvý vietor prevažne južných smerov do 36 km/h.

V žľaboch Vysokých Tatier a Západných Tatier je sneh z poslednej periódy sneženia uložený na tvrdom podklade. Na niektorých, prevažne severne orientovaných svahoch je sneh nafúkaný do snehových dosiek a vankúšov menších rozmerov, miestami o hrúbke cca do 80 cm. Od nadmorskej výšky 2 000 m sa medzi novým a starším snehom nachádza vrstva krúpok, ktorej hrúbka sa lokálne mení. V nižších polohách je snehová pokrývka prevažne vlhká až mokrá, miestami sa vyskytuje kôra. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od výšky približne 1 700 m na južne a 1 500 m na severne orientovaných svahoch všetkých Tatier.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier je od nadmorskej výšky 1 900 m mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v Nízkych Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, inak je všeobecne dobré spevnená. Vo vyšších polohách Vysokých a Západných Tatier sa v prevažne severne orientovaných žľaboch a muldách môžu vyskytovať menej stabilné snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín v týchto miestach je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. V priebehu dňa sa na slnkom osvietených svahoch uvoľňujú samovoľné splazy a menšie lavíny z mokrého snehu, ktoré sú obzvlášť nebezpečné vo veľmi strmom teréne. Vzhľadom na nerovnomernosť vetrom premiestneného snehu z poslednej periódy sneženia si situácia vyžaduje znalosť lokálneho posúdenia stability snehovej pokrývky!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu