Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lajčák: O možnom rozšírení NATO sa rozhodne v júni

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Z hľadiska Slovenska je dôležité, že Severoatlantická aliancia aj naďalej zastáva politiku otvorených dverí. Uviedol dnes minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák v súvislosti so slávnostným pripomenutím si troch etáp rozširovania aliancie v Bruseli.

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v rámci konferencie ministrov zahraničných vecí NATO pripomenul, že 28-členná aliancia má dôvod na oslavu, pretože 1. apríla pred piatimi rokmi sa uskutočnila posledná vlna rozširovania aliancie (o Albánsko a Chorvátsko) a pred niekoľkým dňami ubehlo desať, respektíve pätnásť rokov od predošlých etáp rozrastania sa NATO o krajiny strednej a východnej Európy, vrátane Slovenska.

"Bola to milá príležitosť, že sme si pripomenuli posledné tri etapy rozširovania aliancie spred 15, 10 a 5 rokov. Z nášho hľadiska je dôležité, že bola potvrdená politika otvorených dverí aliancie, čo je v záujme Slovenska," povedal Lajčák.

Na otázku, či na pripravovanom summite NATO v septembri dôjde k ďalšej vlne rozširovania, Lajčák uviedol, že predstavitelia aliancie o tejto možnosti stále diskutujú.

"Je očividné, že aliancia si je vedomá záväzkov voči ašpirantom, ale je tiež zrejmé, že popri politickej stránke sú tu aj dôležité technické kritériá a štandardy. Ešte stále je na to čas. Definitívne sa o tom rozhodne v júni," skonkretizoval Lajčák.

Ašpirantmi na členstvo v NATO sú tri balkánske krajiny - Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko - a Gruzínsko. Za najlepšie pripravenú na vstup do aliancie sa považuje Čierna Hora.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu