Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Košiciach oslavujú 100 rokov električkovej dopravy

100 rokov električkovej dopravy v KE Zobraziť galériu (6)
100 rokov električkovej dopravy v KE (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Opäť sa dostali do centra. Električky na Hlavnej ulici v Košiciach jazdili pred niekoľkými desaťročiami a tento víkend sa do centra mesta vrátili znova. Cestujúcich už však nepreviezli. Staré typy električiek vystavil košický Dopravný podnik v rámci osláv 100 ročného jubilea električkovej dopravy.

Prevádzka prvej električky, teda vozidla napájaného elektrickou energiou schopného prevážať cestujúcich, sa začala 28.2.1914 slávnosťou o 9:00 hod. pri radnici na Hlavnej ulici a zaujímavosťou je, že bola aj pokrstená košickým farárom Ľudovítom Konrádym.

Aj keď sa vznik dopravného podniku datuje od 14.5.1891, keď vznikla spoločnosť „Kassai közuti vasút“ - K. K. V. (Košická pouličná železnica), zo začiatku išlo vo verejnej doprave v Košiciach o konský pohon a krátkodobo sa v meste objavili aj vozidlá na parný pohon.

V sobotu a v nedeľu (1.3.- 2.3.2014) DPMK vystavil pri Immaculateto historické električky: Tatra typu T1, Tatra typu T2 a Tatra T3 v dvojdverovom prevedení. Malým prekvapením je nákladný vozeň MWG M3, vyrobený v roku 1913, ktorý naozaj jazdí po koľajniciach tohto mesta 100 rokov. Po ukončení nákladnej električkovej dopravy po roku 1964 bol upravený ako pohon pre rotačný snehomet. Samotný rotačný snehomet prešiel v týchto dňoch aj základnou úpravou laku.

(mik)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu