Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Príbeh, ktorý prezradil, ako to mali prostitútky v Prešporku ťažké: Dôkaz z roku 1886!

Prostitútka z 19. storočia Zobraziť galériu (4)
Prostitútka z 19. storočia (Zdroj: Foto: fotomuveszet.net)

PREŠPOROK - Nie nadarmo sa hovorí, že prostitúcia je najstaršie remeslo. Príbehy o dámach, ktoré sa rady predávali, siahajú do ďalekej histórie. Zaujímavý prípad popísal v roku 1886 vtedajší rakúsko-uhorský denník Pesti Hírlap. Istý prešporský kníhkupec vystavil vo výklade olejomaľbu s nahou dámou. Vzbudil pohoršenie a dostal sa pred súd. Na obraze bola prostitútka, a preto obraz polícia odstránila.

Problémom prostitútok a tým, čo je ešte mravné a čo už nie, sa zaoberali aj na konci 19. storočia. Zaujímavý prípad popísal v roku 1886 rakúsko-uhorský denník Pesti Hírlap.

Prešporský kníhkupec Drodtleff Rezső vystavil vo svojom výklade olejomaľbu. Bola na nej na gauči odpočívajúca nahá mladá žena. Obraz razom vyvolal búrlivú diskusiu a pohoršenie puritánskejšej časti verejnosti.

Prokuratúra kníhkupca obvinila z priestupku proti mravnosti. Okresný súd však obžalovaného oslobodil. Prokurátor sa však odvolal a prípad smeroval na kráľovský stôl. Tam potvrdili predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok.

Príbeh, ktorý prezradil, ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: fotomuveszet.net)

Ako uvádza maďarský fotomuveszet.ne, dôvodom bolo to, že estetické posúdenie obrazov nie je v kompetencii právnikov. Činní v tejto veci vtedy dôvodili tým, že či je nejaké umelecké dielo nemravné, sa nedá určiť podľa všeobecných zásad. Svorne tvrdili, že to závisí od konkrétnych okolností, kde a za akých podmienok sa dielo vystavuje.

Prípad s prešporským kníhkupcom, ktorý akt mladej ženy vystavil, je však zamotaný. Na obraze je totiž miestna „verejná dáma“. To malo olejomaľbu zaradiť do kategórie prípadov, ktoré už spôsobujú mravnostný škandál.

Keďže sa ukázalo, že na obraze je prostitútka, pre zachovanie verejnej mravnosti, ho vtedajšia mestská polícia nechala odstrániť. Pokutu však kníhkupcovi nemohli dať. Na to, aby mohol byť obraz pokutovaný nestačí len, že uráža mravnosť. Je potrebné, aby obsahoval nehanebnosti, čo v prípade nahej dievčiny na vystavenom obraze vo výklade kníhkupca bolo na zváženie.

Príbeh, ktorý prezradil, ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: fotomuveszet.net)

V závere sa preto môže natískať otázka, či by kníhkupcov obraz neodstránili, keby sa nezistilo, že je na ňom prostitútka. Nazrime do histórie ešte hlbšie. Motív nahých žien fascinoval mnoho umelcov už od antiky. Ako by napríklad tí, ktorí rozhodovali o kníhkupcovom obraze, hodnotili slávne Tri grácie, či Afroditu barokového maliara  Paula Rubensa? 

Maďarské múzeum zverejnilo fotografie vtedajších „predajných dám.“ Niektoré z nich sú zrejme aj z Prešporka.

Príbeh, ktorý prezradil, ako
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: fotomuveszet.net)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu