Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rómske organizácie sú pre útoky na starších znepokojené

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zástupcovia Platformy aktívnych rómskych organizácií a spolupracujúcich organizácií vyjadrujú hlboké znepokojenie a ľútosť nad medializovanými informáciami o útokoch Rómov voči bezbranným ľuďom v rôznych častiach Slovenska. Stanovisko poskytol jeden zo zástupcov Ladislav Richter.

"Chceme povedať, že takéto útoky ostro odsudzujeme, dištancujeme sa od nich a žiadame orgány činné v trestnom konaní o ich prísne, ale spravodlivé potrestanie," píšu zástupcovia organizácií. Situácia v mnohých rómskych lokalitách je podľa nich veľmi kritická. Ako však dodávajú, i tak nemôže byť nič ospravedlnením pre agresiu a útoky na bezbranných a starších ľudí. Organizácie preto vyjadrujú podporu reforme, ktorú odštartoval rezort vnútra a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity na jeseň v roku 2012.

"Uvedomujeme si, že v súčasnej sociálno-ekonomickej situácii je oveľa viac ako v minulosti potrebné venovať sa aj prevencii kriminality, vysvetľovať ľuďom v marginalizovaných komunitách princíp reformy a usmerňovať ich, aby boli schopní riešiť svoju situáciu aktívnym prístupom k životu a nie agresiou a násilím," uvádza sa v stanovisku.

O útokoch chceli rokovať aj opoziční poslanci NR SR na mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore. Nepodarilo sa im zohnať päť originálov podpisov na zvolanie mimoriadneho rokovania ich výboru. Posledný útok sa stal v piatok minulý týždeň v Sačurove v okrese Vranov nad Topľou. Sedem rómskych chlapcov vo veku od 10 do 16 rokov napadlo 65-ročného muža. Od dôchodcu najskôr pýtali peniaze.

Keď im povedal, že žiadne nemá, začali ho biť, zvalili ho na zem a kopali do neho. Napadnutému mužovi vypadol z ruky mobilný telefón, útočníci ho vzali a utiekli z k rómskej osade v tejto obci. Muž pri útoku utrpel viaceré zranenia vrátane zlomeniny zápästia a pomliaždeniny hlavy. Policajti útočníkov zadržali krátko po čine. Dvoch chlapcov vo veku 15 a 16 rokov obvinili zo zločinu lúpeže, ostatných, vo veku od 10 do 13 rokov, prepustili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu