Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Atlas rómskych komunít vyjde v prvej polovici marca

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Publikácia Atlas rómskych komunít 2013 vyjde v komplexnej verzii v prvej polovici marca. TASR o tom informoval Daniel Škobla z Regionálneho centra Rozvojového programu OSN pre Európu a Spoločenstvo nezávislých štátov v Bratislave (UNDP).

Dokument zmapuje geografické rozmiestnenie obcí a miest s rómskou komunitou, typy koncentrácie a početnosť rómskej komunity. "Atlas prináša zistenia o životných podmienkach Rómov z hľadiska infraštruktúry, napojenia na inžinierske siete, dostupnosti služieb, školských zariadení a možností vzdelávania," informoval Škobla. Materiál sa venuje aj oblasti majetkovoprávnych vzťahov k pozemkom, na ktorých žijú rómske komunity i možnostiam využitia komunitných, hygienických a pastoračných centier. Atlas si všíma aj záujem a prístup ku kultúrnym a športovým aktivitám i občiansku a politickú participáciu Rómov.

Prvé zistenia Atlasu rómskych komunít publikovali v septembri 2013. Rómovia na Slovensku podľa nich tvoria 7,45 percenta celkovej populácie, v krajine ich žije viac ako 400.000. Približne tri štvrtiny rómskej komunity žijú v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji.

Takmer polovica z rómskej populácie (46,5 percenta) žije rozptýlená medzi majoritou. V obciach žije necelých 13 percent Rómov, naopak mimo obce, v oddelených osadách žije 17 percent Rómov. Priemerná vzdialenosť segregovanej komunity od obce je 900 metrov, najdlhšia vzdialenosť je sedem kilometrov.

Cieľom tohto monitoringu je najmä identifikovať najviac znevýhodnené obce s prítomnosťou rómskej komunity, do ktorých môžu byť cielene nasmerované príslušné rozvojové intervencie.

Už pri zverejnení predbežných zistení chválil materiál splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák. "Považujem, ho za veľmi dôležitý dokument, ktorý doteraz najlepšie pomenúva východiskovú situáciu," zdôraznil Pollák.

Na projekte Atlasu rómskych komunít okrem UNDP a Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity spolupracovalo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Združenie miest a obcí Slovenska a Prešovská univerzita.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu