Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vasil Biľak zanechal po sebe tajomstvo: Má odhaliť pozadie revolúcie novembra 89!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Včera tesne nad ránom zomrel bývalý vysokopostavený komunistický pohlavár Vasil Biľak. Známy normalizátor a symbol útlaku komunistickej strany. Preslávil sa aj tým, že bol jedným zo signatárov, ktorí privolali do Československa sovietske tanky. Zisťovali sme, aké boli jeho posledné slová tesne pred smrťou a aké tajomstvo po sebe zanechal. Pohľad na zlomové momenty v histórii Slovenska by mala odkryť až nová kniha Vasila Biľaka, v ktorej sa bývalý komunistický pohlavár chystá Slovákom ukázať o čom bol november 1989.

Biľak sa preslávil najmä ako symbol odporného komunistického režimu. Podpísal aj list, ktorým boli pozvaní Sovieti do Československa. Najmä týmto činom sa Biľak zvečnil a odvtedy je vnímaný ako vlastizradca. Posledných niekoľko rokov trávil Biľak doma vo svojej vile, pripútaný na lôžku. Nikam nevychádzal, prijímal iba lekárske návštevy. Trápiť ho mali najmä problémy s nohami, kvôli ktorým nemohol chodiť.

Jozef Švec nám prichádza otvoriť
Zobraziť galériu (8)
Jozef Švec nám prichádza otvoriť  (Zdroj: Jan Zemiar)

My sme boli zisťovať, aké boli jeho posledné momenty pred smrťou a kedy by mala vyjsť kniha, v ktorej Biľak porozpráva o kontroverzných tajomstvách komunistickej minulosti. Pri jeho vile na Slavíne bolo plno novinárov, nechýbali ani policajti. Zazvonili sme na zvonček, otvoril Jozef Ševc, bývalý predseda komunistickej strany, ktorý nám iba stručne odkázal: "Nechajte to tak" a odišiel naspäť do domu.

Bývalý predseda komunistickej strany nebol príliš zhovorčivý
Zobraziť galériu (8)
Bývalý predseda komunistickej strany nebol príliš zhovorčivý  (Zdroj: Jan Zemiar)

Neskôr, keď sme mu zavolali na telefón, bol zhovorčivejší a prezradil nám aj informácie v akom štádiu zanechal Biľak knihu, ktorú písal. "Je dokončená," prezradil Ševc. Na otázku kedy vyjde, povedal, že ešte nevie: "Nechajte to na to, kedy to vyjde alebo nevyjde. Je to vo hviezdach. Teraz máme iné problémy, než knižky čítať."

Prezradil nám aj v akom stave bol tesne pred smrťou. "On mal svoje problémy, veď 96 rokov je 96 rokov, je to vysoký vek, to nie je také jednoduché, neviem to tak zhrnúť," povedal jeho zať Ševc.

Vasil Biľak zanechal po
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Rodina Vasila Biľaka smrť už očakávala. "Pravdaže," odvetil nám bývalý predseda KSS. Zistili sme, aj kedy bude mať pohreb. Uskutoční sa v utorok 11. 2. o 14:30 v bratislavskom krematóriu.

Aké tajné informácie zanechal Biľak v knihe sme sa opýtali súčasného šéfa slovenských komunistov Jozefa Hrdličku. "Určite to budú jeho skúsenosti a poodkryje aj nové skútočnosti týkajúce sa novembra ´89. Bude to možno neštandardný, iný pohľad na dejiny. Históriu píšu víťazi a preto to bude zaujímavá kniha," povedal predseda strany.

Knihu má k dispozícii rodina Biľaka. Kedy presne vyjde nám neprezradil ani Hrdlička. "Toto bohužiaľ naozaj neviem," dodal. Na pohrebe sa zúčastní podľa Jozefa Hrdličku aj Miloš Jakeš, ďalší významný komunistický predstaviteľ. "Miloš Jakeš je stále vitálny človek," povedal na záver Hrdlička.

Nový pohľad, zaujímavé poznatky a nečakané udalosti. To všetko sa očakáva od novej knihy Vasila Biľaka, ktorá má čitateľom ponúknuť pohľad jedného z najkontroverznejších a najnenávidenejších komunistických politikov na prelomové udalosti slovenských dejín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu