Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Šéf KSS obvinil prezidenta Kisku z vlastizrady: Opozícia je za zákaz komunistov, sú ako nacisti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predseda KSS Jozef Hrdlička sa v priamom prenose televízie TA3 nezdržal. Nielenže odobril okupáciu Československa v roku 1968, ale navrhol, aby sa všetci ponovembroví politici aj prezident Andrej Kiska postavili pred súd za vlastizradu. Politici, ktorých sme oslovili sú jednoznačne za zákaz komunistov zákonom, pretože sú nebezpeční.

Dlhý telefonický rozhovor redaktora TA3 s Jozefom Hrdličkom prerástol takmer do hádky!  Pôvodne sa relácia mala zaoberať iba kontroverznými pamätníkmi postavenými osobnostiam našich dejín. Otázka bola postavená tak, či sú tieto sochy a pomníky umením alebo súčasťou národného povedomia a ktoré z nich by vôbec nemali stáť.

Jednou z problematických osobností bol aj komunistický politik Vasil Biľak, ktorému postavenie pomníka v Krajnej Bystrej nedávno financovala KSS. Biľak podporoval okupáciu Československa, ale podľa Hrdličku nešlo o vlastizradu. Naopak, vlastizrady sa podľa neho dopúšťajú politici nového režimu po Nežnej revolúci. Ponovembroví politici by podľa Hrdličku mali byť súdení „za to, čo dokázali urobiť s majetkom, ktorý budovali generácie po druhej svetovej vojne. A nebojím sa povedať, že aj v súčasnosti by mal byť za vlastizradu súdený aj prezident Slovenskej republiky, ktorý brojí proti ruskej federácii a podporuje tendencie ženúce Slovensko do vojny.“

Po ostrých obvineniach Hrdlička pokračoval v obhajovaní okupácie Československa sovietskymi vojskami, ktorá podľa jeho slov bola nutná a udalosti toho obdobia neboli čiernobiele. „Médiá skresľujú informácie tak, aby z komunistov robili bláznov a vrahov,“ uviedol Hrdlička. Diskusie sa ešte zúčastnili Ondrej Krajňák, predseda Ústavu pamäti národa (ÚPN), poslanec Ján Budaj (Zmena zdola), už spomínaný predseda KSS a občiansky aktivista Ľuboš Lorenz, ktorý sa na sociálnej sieti pochválil znehodnotením pomníka Vasila Biľaka.

 

 

 

 

Komunizmus by mal zákon zakázať

Na otázku našej redakcie, či by mala byť propagácia komunizmu zakázaná zákonom podobne ako nacizmus, reagovali oslovení politici súhlasne. Vzhľadom na zločiny komunizmu určite áno. A prečo sa to nepodarilo? Lebo pri zmene režimov došlo (až na výnimky) k dohode s končiacou komunistickou mocou o priateľskom prevzatí,“ myslí si Jozef Kollár zo strany SKOK. Určite áno, za prenasledovanie, vraždenie, politické procesy a likvidáciu inteligencie,“ povedala pre Topky poslankyňa Lucia Nicholsonová.

„Komunizmus je rovnaká totalitná a zhubná ideológia, akou je nacizmus. Propagácia komunizmu pošľapáva spomienku a úctu na milióny ich nevinných obetí,“ komentoval pre Topky Pavol Zajac, podpredseda KDH. „Som presvedčený, že propagácia komunizmu a symbolov komunizmu, alebo verejné spochybňovanie, schvaľovanie alebo dokonca popieranie zločinov komunizmu, je v úplnom rozpore s hodnotami liberálno-demokratických zriadení a aj s celou západnou civilizáciou založenou na slobode jednotlivca,“ pokračoval Zajac, podľa ktorého by sa „takéto konanie malo zakázať rovnako, ako je tomu v susednom Poľsku.“

Aj nacizmus, aj komunizmus su zvrlými ideolgiami s miliónmi obetí,“ tvrdí Pavol Frešo, predseda SDKÚ-DS. Ale ako zákaz propagácie nacizmu nezabránil odhaleniu busty Jozefovi Tisovi, tak ani zákaz propagácie komunizmu nezabráni odhaleniu busty či tabule Vasilovi Biľakovi. „Na obidve neľudské ideológie musíme v našej spoločnosti neustále poukazovať a ľudí od mladého veku učiť o dôsledkoch oboch tyranií, ktoré musel svet znášať,“ dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu