Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozzúrené medvede útočia: Nespia, vyčíňajú kvôli teplej zime

Medveďom napadnutý lesník Michal (26)
Medveďom napadnutý lesník Michal (26) (Zdroj: tv joj)

TATRY - Stojí za útokom medveďa na 26-ročného profesionálneho lesníka z hornoliptovskej obce Pribylina teplá zima? Nevysvetliteľne rozzúrené zviera napadlo muža cez víkend a pohrýzlo ho do nohy. Zranenie si vyžiadalo chirurgický zákrok a hospitalizáciu v nemocnici. Odborníci hovoria, že medvede by mali v týchto mesiacoch spať zimným spánkom. Tento útok potvrdzuje, že to tak nie je.

Teplá zima prevracia naruby celú prírodu. Medvede, ktoré by v zimných mesiacoch mali spať zimným spánkom sa prebúdzajú a hľadajú potravu. Nie sú tak vylúčené i nebezpečné strety s človekom. „Zimný spánok, tzv. hibernácia je pre medvede nevyhnutný na prekonanie obdobia nedostatku potravy v zimných mesiacoch - rastlinná zložka tvorí u medveďa až 90% potravy,“ vysvetľuje Dušan Farbiak zo Štátnej ochrany prírody SR.   

„Medvede nie sú praví zimní spáči ako napr. svište,“ hovorí Erik Baláž z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK a dodáva: „Ak sa medvede počas zimy zobudia, väčšinou nechodia ďalej ako pred svoj brloh. Počas týchto dní privádzajú medvedice na svet svoje mláďatá, tie z brloha nevychádzajú.“

Iná situácia však môže nastať, ak je v ich blízkosti potrava. Medvede môžu za ňou vyjsť. Ide väčšinou o potravu, ktorú poľovníci zabezpečujú pre iné druhy zvierat. Je to napr. kukurica, ktorú obľubujú aj macovia. „K stretu medveďa s človekom by mohlo dôjsť v prípade, že by bol vylákaný krmivom alebo zdochlinou,“ hovorí Baláž a dodáva, že medvede ako prvé na človeka nezaútočia. Stane sa tak v prípade, ak sú vystavené stresovej situácii. Potom chcú človeka zraniť, spacifikovať ho a ujsť. Medvede zámerne konflikt nevyvolávajú. „Aj keď napadnú človeka, nerobia tak s úmyslom zabiť, v prvom rade sa chránia a chcú odísť,“ vysvetľuje Baláž.

Dobrou správou je, že nikdy sa nezobudia všetky medvede naraz. Podľa odborníkov sa každý medveď skôr či neskôr na zimný spánok uloží. „Oneskorený alebo často prerušovaný zimný spánok je podmienený najmä počasím - vysoká teplota a málo snehu. Závisí však aj od  prístupnosti potravy i individuality každého jedinca,“ tvrdí Farbiak.

Ako sa vyhnúť stretu s medveďom

Baláž radí, ak predsa len nastane situácia, že v lese natrafíte na medveďa, máte sa k nemu ozvať, napr. zvolaním: „Hej, medveď!“ a hneď sa odvrátiť, aby medveď nadobudol dojem, že on zbadal prvý vás. Tak odíde, pretože nechce prísť do kontaktu s človekom. „Ak však pri strete s medveďom začnete kričať, strieľať, prípadne zaútočí váš pes, medveď sa bude brániť a bude útočiť. Vtedy je dobré ľahnúť si na zem, nehýbať sa a predstierať mŕtveho. Medveď má tak čas ujsť. Ak sa človek totiž aktívne bráni, medveď bude bojovať.“ A Farbiak dodáva: "Keď medveď vycíti, že nie je ohrozovaný, zvyčajne odíde."

Odborníci však situáciu upokojujú: „Treba zdôrazniť, že drvivá časť stretnutí medveďa s človekom sa skončí útekom medveďa. Prevažná časť útokov na človeka je spôsobená medveďom reagujúcim v sebaobrane, pretože sa cíti ohrozený. Môže byť napríklad prekvapený, vyrušený alebo vyprovokovaný," a ďalej radia: "Aby sme sa vyhli náhlym stretnutiam, ktoré by mohli vyprovokovať útok, treba byť ostražitý v lese aj jeho blízkosti, predovšetkým ráno, večer a v noci, keď sú medvede aktívnejšie, ale tiež počas dňa v hustej vegetácii alebo blízko zdrojov potravy." 

Kvalitný zimný spánok

Zimný spánok u medveďov trvá priemerne od novembra do marca, ak je priebeh zimy normálny. Počas spánku sa zníži telesná teplota, spomalí sa tep a životné funkcie medveďov. Medvede vtedy neprijímajú žiadnu potravu. Spánok i pri normálnych zimách zvyčajne býva prerušovaný, medvede môžu niekedy nakrátko i opustiť brloh.

„Pokiaľ medvede počas teplej zimy nie sú zazimované v brlohoch, sú zvyčajne nervóznejšie ako obyčajne, pretože to nie je pre ich životný cyklus normálne. Sú samozrejme i hladné, pretože prirodzenej potravy je málo, čo môže zvýšiť ich agresivitu. Samozrejme môžu vtedy zísť i do obývaných zón, ale je to skôr výnimočné,“ hovorí Farbiak.

Medvede, ktoré nespia

Zoológ Štátnych lesov Tatranského národného parku Jozef Hybler uviedol, že medvede sa objavili v oblasti Hrebienka, Smokovcov, Kežmarských žľabov či Podbanského. "Pre turistov je to také trošku upozornenie, aby pri prechádzkach dávali pozor, pretože v lese môžu stretnúť medveďa," upozornil Hybler. Ide predovšetkým o mladšie jedince. Vo vyšších nadmorských výškach nepredpokladá, že by sa medvede prebúdzali zo zimného spánku, keďže počasie je tam o niečo chladnejšie.

Lesníci zatiaľ nezaregistrovali medvede v blízkosti obydlí či kontajnerov.

Pre kamzíky, jelene, či srny je zatiaľ zima priaznivá, keďže potravu nemusia vyhrabávať zo zeme. "Zima však ešte určite príde a nevieme, ako bude dlho trvať. Môže sa stať, že ešte v apríli bude v lesoch veľa snehu, čo zas nebude mať príliš priaznivý vplyv na gravidné zvieratá," zdôraznil Hybler. Mráz i snehová pokrývka v horách majú podľa neho svoje opodstatnenie, pretože napr. aj hniezda dravcov sú plné parazitov, ktoré sú potlačené vplyvom mrazu. "Pokiaľ je veľmi jemný priebeh zimy, ako je to teraz, praje to škodcom, ktoré sa skôr namnožia," uzavrel Hybler.

Výskumníci zistili, že počas zimného spánku môžu byť medvede agresívne a zaútočiť. Ak sa v ich blízkosti nachádza človek, zvýši sa im srdcová frekvencia. Prečítajte si viac na Vyšetrení!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu