Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Verejné vodovody zásobujú na Slovensku pitnou vodou 4,7 milióna ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku bolo vlani zásobovaných pitnou vodou 4,7 milióna obyvateľov, predstavuje to 87 percent obyvateľstva. Obcí s verejnými vodovodmi bolo vlani 2 349, čo je 81 percent všetkých obcí SR.

Vyplýva to z cieľa číslo 1 plnenia národných plánov Protokolu o vode a zdraví k Dohovoru o ochrane a využívaní hraničných vodných tokov a medzinárodných jazier z roku 1992 – Národné ciele SR - Informácia o plnení národných cieľov. Materiál dnes vzala vláda na vedomie. Ako sa ďalej píše v materiáli, vodovodné potrubie bolo v minulom roku dlhé 29 088 km, čím sa vytvorili podmienky pre zásobovanie nových odberateľov pitnou vodou z verejných vodovodov.

Najvyšší podiel zásobovaných obyvateľov je aj naďalej v Bratislavskom kraji. Vyšší ako celoslovenský priemer je aj v Trenčianskom, Žilinskom a Nitrianskom kraji. Podiel zásobovaných obyvateľov v Trnavskom kraji je na úrovni celoslovenského priemeru. Za celoslovenským priemerom zaostáva rozvoj verejných vodovodov v Banskobystrickom, Košickom a Prešovskom kraji.

Predkladaný materiál bol vypracovaný na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky zo 4. júla 2007 k Protokolu o vode a zdraví k Dohovoru o ochrane a využívaní hraničných vodných tokov a medzinárodných jazier z roku 1992 – Národné ciele SR. Ministerka zdravotníctva a minister životného prostredia musia na rokovanie vlády predkladať informáciu o plnení národných cieľov protokolu. Slovensko ho prijalo v roku 2001, pričom jeho zámerom bolo poukázať na význam a závažnosť vody pre ľudské zdravie.

Protokol o vode a zdraví obsahuje deväť hlavných cieľov. Prvým je Zvýšenie podielu obyvateľov zásobovaných vyhovujúcou a kvalitnou pitnou vodou z verejných vodovodov. Nasledujúcim cieľom je Zlepšenie situácie v oblasti kanalizovania, čistenia a vypúšťania komunálnych odpadových vôd. V roku 2012 sa zvýšil počet obyvateľov, ktorých domy boli pripojené na kanalizáciu, bolo ich 3,3 milióna, čo predstavuje 62,4 percenta obyvateľov.

Za celoslovenským priemerom v tomto prípade zaostávajú najmä Trenčiansky, Nitriansky a Žilinský kraj. Tretím cieľom je Implementácia Rámcovej smernice o vode, štvrtým Zlepšenie kvality a zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, nasleduje Zabezpečenie účinných opatrení na predchádzanie ochoreniam súvisiacich s vodou a monitorovať výskyt infekčných a neinfekčných ochorení súvisiacich s pitnou vodou.

Nákazy vrátane nákaz prenosných vodou sa na Slovensku podľa informácií v materiáli monitorujú formou aktívneho dohľadu, založeného na povinnosti hlásiť ochorenia, ktorá je určená zákonom. V ňom sú striktne vymenované choroby a skupiny chorôb podliehajúce povinnému hláseniu. "Všeobecne však možno povedať, že kvalita vody na Slovensku je vysoká. Viac ako 80 percent zdrojov pitnej vody tvorí podzemná voda, ktorá je vystavená menším negatívnymi dôsledkom znečisťovania," píše sa v materiáli.

Cieľom číslo šesť je Zavedenie nového informačného systému o kvalite vody z verejných vodovodov. Informačný systém je v prevádzke od januára 2010 a obsahuje údaje o kvalite pitnej vody na úrovni obce, okresu a kraja. Siedmim cieľom je Zavedenie nového informačného systému o kvalite vôd na kúpanie na prírodných a umelých kúpaliskách. Kvalitu vôd na kúpanie každoročne monitorujú Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ). Každoročne regionálne úrady sledujú viac ako 70 prírodných lokalít a 160 umelých kúpalísk, ktoré sú na rekreačné účely využívané približne od 15. júna do 15. septembra.

Monitorovanie kvality vody sa začína dva týždne pred začiatkom kúpacej sezóny a počas sezóny v dvojtýždňových intervaloch. Nasleduje ôsmy cieľ, ktorým je Vydanie manuálu pre vlastníkov individuálnych vodných zdrojov; osveta pre verejnosť v oblasti vôd, najmä pre majiteľov súkromných studní. Prioritnou úlohou je v tomto prípade poskytovanie dostatočného množstva kvalitných a včasných informácií verejnosti o zásobovaní pitnou vodou, o kvalite vody z verejných vodovodov, o kvalite vody na umelých a prírodných kúpaliskách.

Ide však aj o poskytovanie edukačných informácií, ako sú napríklad význam a biologická hodnota pitnej vody pre zdravie človeka, dodržiavanie správneho pitného režimu, zdravotné účinky kontaminovanej vody na ľudský organizmus alebo spôsoby dezinfekcie vody či už pitnej alebo vody na kúpanie. Posledným, deviatym, cieľom je Spolupráca s mimovládnymi organizáciami, vodárenskými spoločnosťami a obcami v oblasti vôd.

V roku 2012 sa začalo pracovať na dvoch pilotných projektoch Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), RÚVZ s dvoma vodárenskými spoločnosťami. Projekt je zameraný na kvalitu pitnej vody a vedľajšie produkty dezinfekcie. Jeho výsledky budú známe v roku 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu