Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Lyžiari, pozor! Trvá lavínové nebezpečenstvo

Lyžiar spustil lavínu
Lyžiar spustil lavínu (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Na horách pretrváva inverzné počasie, vo vyšších polohách je jasno, na podhorí a v kotlinách hmlisto. Silné oteplenie vo vyšších polohách pokračuje, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Teplota vzduchu sa pohybovala od -3°C do +4°C. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Na horách fúkal len mierny severný vietor s rýchlosťou do 8 m/s, na hrebeni Nízkych Tatier až silný so silou do 13 km/h. Sneh je veľmi nerovnomerne rozmiestnený a vplyvom vetra bol previevaný na záveterné svahy a do žľabov a múld, kde sa ukladal do málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je od 25 do 95 cm.

V Tatrách, Nízkych Tatrách a v najvyšších polohách Malej Fatry (nad 1 400 m n.m.) trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch je snehová pokrývka len mierne spevnená. V týchto miestach sú vytvorené nestabilné preveje, snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín je na strmých svahoch možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Vo Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. 

Lavínové nebezpečenstvo vplyvom oteplenia má mierne stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu