Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Macejková: Ústavný súd znepokojuje nárast sťažností

Ivetta Macejková
Ivetta Macejková (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Ústavný súd SR (ÚS) znepokojuje nárast sťažností na prieťahy v súdnom konaní a sťažností na porušenie práva na súdnu a inú právnu ochranu v konaniach pred všeobecnými súdmi.

Ako dnes informovala predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, Ústavný súd v I. polroku z celkového počtu 16 000 rozhodol o 5 702 sťažnostiach, z toho bolo 430 na prieťahy a 5 272 sťažností na porušenie práva na súdnu a inú právnu ochranu, ako aj ďalších článkov ústavy.

„Stúpajúci počet sťažností, v ktorých sťažovatelia namietajú porušenie základného práva na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov, signalizuje, že jedným z kľúčových problémov slovenskej justície sú prieťahy v súdnom konaní. Znepokojujúci je aj nárast opakovaného porušenia tohto základného práva, ktorého porušenie už raz bolo vyslovené ústavným súdom," zdôraznila predsedníčka ústavného súdu Macejková.

V tejto súvislosti poukázala na jedenásť všeobecných súdov, ktoré opakovane spôsobujú zbytočné prieťahy v tom istom konaní. Rekordérom je Okresný súd Žilina, ktorý má tri takéto prípady, pričom jedno konanie sa začalo ešte v roku 1992. Podobne je na tom Okresný súd v Galante, kde sa spor tiež ťahá už 21 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu