Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poliaci zneužívajú slovenské zdravotné poisťovne: Pripravili ich už o milión eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poliaci začali využívať medzeru v slovenských zákonoch a od miestnych zdravotných poisťovní si nechávajú preplácať náklady na liečbu, hoci sami u nás platia na zdravotných odvodoch len symbolické čiastky. Upozornili na to slovenské médiá, podľa ktorých naše poisťovne z tohto dôvodu doteraz prišli o viac ako milión eur.

Špekulanti sa spoliehali na to, že na rozdiel od živnostníkov nemajú zamestnanci na Slovensku stanovenú minimálnu sumu povinných odvodov. Poliaci v krajine zakladajú firmy, ktoré zamestnávajú krajanov na niekoľko hodín mesačne za symbolickú mzdu. Z nej odvádzajú na Slovensku zdravotné odvody len v nepatrnej výške, nárok ale majú na plnohodnotnú zdravotnú starostlivosť. Tú im naše zdravotné poisťovne musia zabezpečiť v prípade potreby aj v cudzine.

Hospodárske noviny ako príklad uviedli pracovnú zmluvu, podľa ktorej zamestnankyňa jednej firmy s poľským konateľom vlani v júli odpracovala na Slovensku jednu hodinu roznášaním letákov, za čo dostala plat 1,88 eura. Z tejto sumy zamestnanec a zamestnávateľ odvedú na zdravotných odvodoch dohromady 14 percent, teda 26 centov. Finančný riaditeľ zdravotnej poisťovne Dôvera Radomír Vereš sa čudoval nad tým, že by niekto z Poľska jazdil na juh Slovenska roznášať letáky, keď len cestovné náklady sú vyššie ako peniaze, ktoré podľa zmluvy zarobí.

Slovenské zdravotné poisťovne evidujú takmer 3700 Poliakov, ktorí sa prihlásili k zdravotnému poisteniu. Nie je známe, akú časť z tohto počtu tvoria špekulanti. "Typickým príkladom je spoločnosť, ktorá zamestnáva 59 zamestnancov a jej mesačný odvod je 17,11 eura," uviedla Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Napríklad slovenskí živnostníci musia odviesť na zdravotných odvodoch bez ohľadu na výšku svojich príjmov minimálne zhruba 55 eur mesačne. V prípade zamestnanca, ktorý poberal priemernú mzdu, potom zdravotné odvody činia viac ako sto eur za mesiac.

Podľa Vereša problém vznikol kvôli tomu, že štát zrušil minimálne zdravotné odvody zamestnancov. "Myšlienka možno nebola zlá, len nebola domyslená. Chceli obmedziť bariéry v prístupe k zamestnaniu, na druhej strane však umožnili rôznym špekulantom, aby systém zneužili," povedal.

Obmedziť prípady špekulatívneho zdravotného poistenia cudzincov na Slovensku má pripravovaná zmena zákona, podľa ktorej budú musieť tieto osoby pod hrozbou pokút nahlasovať zárobky získané mimo Slovenska. Povinné sociálne a zdravotné odvody by potom platili zo všetkých svojich príjmov a nie len z zárobku v našej krajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu