Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Pre šikanu prišla o obličku!

Karolíne museli lekári vybrať obličku. Zobraziť galériu (4)
Karolíne museli lekári vybrať obličku.

BRATISLAVA - Smrť Jakuba Drevennáka(†13), ktorý zomrel po tom, ako ho štetcom pichol spolužiak, otvorila na verejnosti aj otázku šikany na slovenských školách.

Jednou z takýchto obetí je aj 16-ročná Karolína Budayová. Sympatická brunetka prišla po agresívnej reakcii dvoch spolužiakov na základnej škole dokonca o obličku. Rovnakú hrôzu z teroru prežila aj neskôr na strednej škole. Po výzve Nového Času sa Karolína rozhodla o všetkom prehovoriť!

Karolína sa po prvý raz stala obeťou šikany na základnej škole. "Spolužiaka Juraja sa deti báli. Bol silný a malým žiakom nadával, občas ich aj udrel. Mne sa to nepáčilo. Povedala som mu, aby nerobil deťom zle,“ rozpráva Karolína. Keď raz cez prestávku stála na schodoch sama, Juraj ju sotil. „Spadla som dole z deviatich schodov. S plačom od bolesti som išla za učiteľkou, ktorá ma pustila zo školy domov.“

Karolínina mama išla na druhý deň do školy. „Nespísali žiadny záznam, Juraj sa dcére pred celou triedou ospravedlnil. Tým sa prípad v škole uzavrel. Dcéru som dala do inej základnej školy. Niekoľko mesiacov sa sťažovala na bolesti brucha.“ Po sérii vyšetrení sa zistilo, že Karolína má odtrhnutú ľavú obličku, ktorá jej padla do panvy. Bola nefunkčná, preto jej obličku museli vyoperovať.

„Som šťastná, že lekári dcéru napokon zachránili,“ hovorí školáčkina matka (50). V bratislavskej základnej škole v Ružinove si na pád dievčaťa zo schodov pred šiestimi rokmi nespomínajú! Karolína však mala smolu aj po druhýkrát. V SOU na Svätoplukovej ulici v Bratislave sa učila lepšie ako o rok staršia spolužiačka. „Závidela mi. Vyprovokovala hádku. Chytila ma za ruky a hodila o stôl. Kolenom ma pritlačila k zemi, udrela päsťou do tváre a viackrát ma kopla aj do obličky,“ vraví Karolína.

Po minuloročnej bitke nakoniec odišla na inú strednú školu. Vyšetrovateľ však bitku posúdil ako priestupok, hoci Karolína sa zo zranení liečila tri mesiace! Podľa prokurátorky bolo jeho rozhodnutie nezákonné a prípadom sa tak opäť zaoberá policajný vyšetrovateľ! Niekoľko mesiacov po tomto útoku začalo dievča odpadávať. „Boli sme aj u psychologičky. Povedala, že to môže súvisieť s prežitou psychotraumou po napadnutiach v škole,“ dodala Karolínina mama, ktorá by najradšej dala do škôl namontovať kamery.

Rodičia a deti, pozor! Hovorme spolu o šikane
Máte doma školáčika, ktorý má skúsenosť so šikanovaním? Museli ste už brániť svoje dieťa pred agresivitou jeho spolužiakov? Napíšte nám svoje skúsenosti na adresu sikana@novycas. sk. Budeme radi, ak sa nám ozvú aj samotné deti, ktoré porozprávajú o skutočnom živote v našich školách. (red)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu