Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Aktivisti žiadajú vytvoriť petržalský Central park a redukovať cesty

Petržalka
Petržalka

BRATISLAVA - Pri Chorvátskom ramene vytvoriť súvislý zelený severojužný pás, takzvaný petržalský Central park, bez kolízie s motorovou dopravou viesť v mestskej časti cyklotrasy či zredukovať cestné komunikácie - aj takéto požiadavky má päť bratislavských občianskych združení.

Ich zástupcovia dnes výzvu so šiestimi bodmi plánujú odovzdať primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý s podporou Smeru-SD) na verejnej diskusii o druhej etape nosného dopravného systému, ktorá sa koná v Primaciálnom paláci.

Dosiaľ združenia vystupovali s pripomienkami samostatne. "Povedali sme si, že by bolo dobré, ak by sa občiansky sektor zjednotil a dal na papier také pripomienky k druhej etape električky do Petržalky, ktoré by boli pre všetkých zrozumiteľné a kde by sme našli najväčší prienik svojich názorov," povedala na dnešnom brífingu Iveta Plšeková z Petržalského okrášľovacieho spolu.

Za posledné dva týždne preto združenia vytvorili výzvu so šiestimi požiadavkami, ktoré označili za "Písmo sväté petržalské". Okrem už spomínaných požiadaviek tiež chcú, aby bola v mieste križovania trate nosného dopravného systému a existujúcej železničnej trate ponechaná rezerva na budúce vybudovanie prestupného uzla integrovanej dopravy a aby bol tento uzol zahrnutý do pripravovanej dokumentácie. Jestvujúci násyp popri bývalom štadióne Artmedia by mal byť podľa aktivistov využitý namiesto budovania estakády.

"Žiadame, aby kompetentné orgány pri spracovaní dokumentácie rešpektovali závery posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA v zmysle tejto výzvy," píšu ďalej vo výzve. V úseku Romanova ulica - Kutlíkova/Pajštúnska ulica chcú tiež úplne vypustiť plánovanú cestnú komunikáciu.

Body žiadajú aktivisti zapracovať do architektonicko-urbanistickej štúdie na druhú etapu nosného dopravného systému, do pripravovaného dopravného generelu Bratislavy aj pripravovaných tretích zmien a doplnkov územného plánu.

Výzvu spracovali zástupcovia občianskych združení Cyklokoalícia, Lepšia doprava, Petržalský okrášľovací spolok, združenie Za efektívnu a ekologickú dopravu, Petržalský Central park a zástupca vlastníkov bytov na Rovniankovej ulici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu