Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bratislava zasiahnutá povodňou: V zatopených častiach zisťujú škody

Zatopená Devínska cesta
Zatopená Devínska cesta (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavské mestské časti, ktoré minulý týždeň zasiahla povodeň, začínajú zisťovať škody a čistiť vodou zatopené miesta. Škody, ktoré voda napáchala na staromestskom i petržalskom brehu Dunaja zatiaľ mestské časti vyčíslené nemajú.

V bratislavskom Starom Meste podľa hovorcu mestskej časti Tomáša Halána predpokladajú, že tento rok budú škody nižšie ako po povodni v roku 2002. Ako dodal, voda napáchala škody na budove Propeleru na brehu Dunaja, zaliala i Fajnorovo nábrežie, ktoré ešte musia vyčistiť. Podľa Halána musia tiež počítať s nákladmi na kúpu piesku i dvoch čerpadiel.

Škody zatiaľ nevyčíslili ani v bratislavskej Petržalke, ako informovala petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová, na mnohé zaplavené miesta sa pracovníci ešte nevedia dostať. Prístup do vodou zatopených oblastí im sťažuje podmáčaná pôda i nánosy bahna, ktoré tu po vyliatom Dunaji ostali. "Pracovníci úradu mapujú vzniknuté škody a pripravujú v spolupráci s dodávateľskými firmami predbežné vyčíslenie nákladov, ako aj harmonogram prác na ich odstránenie," vysvetlila Platznerová.

V bratislavskom Starom Meste i v Petržalke v týchto dňoch pracujú najmä na vyčistení zaplavených území. Vo štvrtok o 9:00 sa dobrovoľníci, zamestnanci staromestského úradu i pracovníci jednej z firiem v mestskej časti pustia do čistenia detského ihriska na Fajnorovom nábreží v Starom Meste. „Budeme radi, ak sa k nám pridajú ďalší dobrovoľníci, náradie aj ochranné pomôcky sme zabezpečili,“ povedala starostka Starého Mesta Tatiana Rosová. Čistiace práce pokračujú aj na petržalskej strane Dunaja, na Tyršovom nábreží. Tu začali s čistením ešte v pondelok, práce však v utorok prerušil dážď. Čistenie preto pokračuje až dnes, podľa Platznerovej istý čas potrvá, pretože na nábreží sú naplavené i veľké kusy stromov, ktoré bude treba zrejme rozpíliť a potom odstrániť.

V Devínskej Novej Vsi voda z rieky Morava zaliala cestu medzi mestskou časťou a Devínskym jazerom, pod vodou skočil i približne 50-metrový úsek cyklomosta do Rakúska. Podľa starostu Devínskej Novej Vsi Milana Jambora po opadnutí vody úsek cesty i cyklomost skontrolovali, poškodené nie sú. Ako dodal Jambor, nánosy blata i naplaveniny po opadnutí vody čistia vo vlastnej réžii.

Pre vysokú hladinu Dunaja vyhlásili minulý týždeň v utorok v Bratislave mimoriadnu situáciu, na riekach Dunaj a Morava bol vyhlásený tretí stupeň povodňovej aktivity. Po kulminácii riek v hlavnom meste sa povodňová vlna na Dunaji presunula na juh do Gabčíkova, Komárna a Štúrova. V Štúrove stále platí tretí stupeň povodňovej aktivity, hladina rieky klesá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu