Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenskí vojaci sa dočkali: Po piatich rokoch si vyskúšali ostré streľby

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vojaci z protilietadlovej raketovej brigády z Nitry sa zúčastnili v Poľsku na cvičení, pri ktorom vystrelili bojové rakety KUB II nad Baltické more.

Išlo o reálne bojové streľby, na ktorých sa slovenskí vojaci zúčastnili po päťročnej prestávke. Dnes o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR Martina Balleková.

"Takéto streľby absolvovali naši vojaci naposledy v roku 2008. Som rád, že si ostré streľby mohli naši príslušníci vyskúšať v reálnom prostredí, pretože to je najlepšia možnosť ako otestovať to, čo si doma nacvičili," uviedol minister obrany Martin Glváč (Smer-SD), ktorý sa na cvičení v Poľsku taktiež zúčastnil. Ako ďalej pripomenul, na Slovensku nie je možné takéto cvičenie zrealizovať, pretože je potrebný veľký bezpečnostný priestor. Strieľa sa preto nad morom, čo prináša určité špecifiká.

Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Petra Vojteka sú ostré bojové streľby vyvrcholením každého výcviku. "Máme skoro dokonalé imitačné systémy, ale keď má vojak nabitú ostrú zbraň a odpáli raketu sponad svojej hlavy a zatrasie to celým podvozkom, tak je to úplne iný pocit," povedal. Ako ďalej vysvetlil, v rámci cvičenia platia prísne bezpečnostné opatrenia.

Ostré bojové streľby sa konajú vo Vojenskom výcvikovom priestore USTKA v Poľskej republike od 7. do 17. mája 2013. Ide o nácvik bojovej činnosti na reálnych cieľoch s rozvinutým systémom velenia a riadenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu