Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do konca októbra dostane časť vojakov nové poľné rovnošaty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vojaci by mali najneskôr do konca októbra dostať približne 470 nových poľných rovnošiat v cene 81.193,73 eura. Vyplýva to zo zmluvy zverejnenej v centrálnom registri zmlúv. Ako uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, minulý rok chýbalo armáde približne 5000 týchto rovnošiat.

Nakúpené rovnošaty sa skladajú z blúzy, čiapky a nohavíc a podľa Ballekovej sú určené pre profesionálnych vojakov, ktorí pôsobia v zahraničí, pre inšpekčné tímy vysielané do zahraničných operácií a pre ostatných profesionálnych vojakov v rámci útvarov a zariadení Ozbrojených síl SR.

"Poľná rovnošata je určená pre externé podmienky, to znamená, že chráni vojaka proti povrchovým odreninám, hlavne pri pohybe v lesnatom, hornatom alebo púštnom teréne. Je určená aj pre sťažené klimatické podmienky," uviedla Balleková.

Na základe rámcovej dohody, ktorá bola uzatvorená ako výsledok verejného obstarávania, rezort obrany plánuje do konca roka 2013 nakúpiť ďalšie rovnošaty. "Dôvodom plánovaného nákupu je skutočnosť, že v roku 2012 nebol realizovaný žiadny nákup uvedených typov rovnošiat ani pre profesionálnych vojakov pôsobiacich na území SR, ani mimo územia SR," informovala hovorkyňa rezortu obrany.

Životnosť jednej súpravy je približne 24 mesiacov v závislosti od plnenia konkrétnych úloh, intenzity výcviku. "Pri intenzívnom výcviku v teréne sa životnosť skracuje až na 12 mesiacov," dodala Balleková s tým, že každý vojak potrebuje minimálne dve súpravy poľnej rovnošaty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu