Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

V SR bude najväčšie logistické cvičenie NATO za 10 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na Slovensku sa v júni uskutoční najväčšie medzinárodné logistické cvičenie Severoatlantickej aliancie za posledných desať rokov. Zúčastní sa na ňom približne 1 800 vojakov z 37 krajín sveta.

Scenár cvičenia Capable Logistician 2013 vychádza z fiktívneho konfliktu medzi dvoma krajinami, keď o nasadenie vojsk NATO do konfliktného regiónu požiadala Bezpečnostná rada OSN. Dnes o tom informovala hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková.

„To, že sa cvičenie takéhoto rozsahu uskutoční práve na Slovensku, svedčí o tom, akými kvalitnými výcvikovými priestormi disponujeme. Navyše príslušníkom Ozbrojených síl SR zároveň poskytne priestor na získanie nových skúseností," povedal minister obrany Martin Glváč. Cieľom cvičenia je koordinácia spoločných logistických postupov medzi zúčastnenými štátmi v súlade so štandardami NATO a tiež overenie vzájomnej použiteľnosti logistických systémov a prostriedkov.

„Plánovanie, príprava a samotná realizácia cvičenia takéhoto formátu bude mať pri vynaložení minimálnych nákladov zásadný prínos pre rozvoj rezortu obrany a zvýšenie kredibility našich ozbrojených síl na medzinárodnej úrovni,“ uviedol náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek.

Cvičenia Capable Logistician 2013 sa uskutoční v dňoch 3. až 28. júna. Vojaci budú cvičiť vo výcvikovom priestore Vojenského obvodu Lešť, na Leteckej základni Sliač a v Centre výcviku a kynológie Vojenskej polície vo Vlkanovej. Podľa námetu budú musieť mnohonárodné sily riešiť aj humanitárnu asistenciu v súvislosti so živelnou katastrofou, čo preverí ich schopnosť vzájomne spolupracovať pri riešení neočakávaných situácií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu