Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za volantom zvýšte opatrnosť: Sneh opäť spôsobuje problémy na cestách!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sneženie, vietor ako i snehové jazyky a záveje môžu komplikovať dopravu na celom Slovensku s výnimkou Bratislavského a Trnavského kraja. Vyplýva to z meteorologickej výstrahy, ktorú dnes o 9:25 vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s platnosťou do poludnia, prípadne až podvečerných hodín.

Na sneženie vydali meteorológovia druhý stupeň výstrahy v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom a Žilinskom kraji. V Nitrianskom a v Prešovskom platí pre sneženie prvý stupeň výstrahy.

Situáciu môžu vo všetkých krajoch s výnimkou Nitrianskeho komplikovať snehové jazyky a záveje. V Banskobystrickom, Prešovskom a v Žilinskom kraji meteorológovia navyše očakávajú miestami v nárazoch silný vietor. Pre vietor aj pre vytváranie snehových závejov a jazykov vydal SHMÚ výstrahy prvého stupňa. Vodiči a aj chodci by mali byť viac opatrní.

Bratislavskí krajskí dopravní policajti vyzývajú vodičov v kraji, aby pre nepriaznivé poveternostné podmienky zvýšili pozornosť za volantom. Informoval o tom bratislavský policajný hovorca František Peczár. Zároveň upozorňujú vodičov, aby prispôsobili rýchlosť jazdy vzhľadom na stav a povahu vozovky, keďže sa tvorí súvislá vrstva snehu. Podľa policajtov je potrebné, aby autá mali zimné pneumatiky, inak riskujú sankciu za porušenie zákona o cestnej premávke.

Premávka na hraničných priechodoch v kraji bola podľa Peczára dnes ráno plynulá, na diaľnici D1 bola doprava obmedzená pre kašovitý a ujazdený sneh. V okresoch Pezinok, Malacky a Senec bola doprava ráno obmedzená, hlavné komunikácie neodhrnuté, zasnežené s vyjazdenými koľajami. Horský priechod Pezinská Baba bol prejazdný s obmedzením, vozovka bola neodhrnutá. V hlavnom meste Bratislave boli podľa Peczára dnes ráno vozovky mokré miestami s kašovitým a ujazdeným

Husté sneženie dnes komplikuje dopravu na cestách v Nitrianskom kraji. Cesty sú pokryté vrstvou snehu, šmýka sa, problémy majú najmä kamióny. Ako informovala nitrianska krajská policajná hovorkyňa Renáta Čuháková, cesta v smere z Vrábeľ do Levíc bola dočasne neprejazdná, vyťahovali tam zapadnutý kamión. V súčasnosti je už opäť prejazdná. Operačné stredisko krajskej polície žiada vodičov kamiónov a vozidiel nad 7,5 tony, aby až do odvolania nejazdili po cestách v okrese Nitra. Výnimku tvorí rýchlostná cesta R1.

Horské priechody Kremnické Bane a Donovaly sú z dôvodu hustého sneženia pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov uzavreté. Ostatné horské priechody na cestách I. triedy v Banskobystrickom kraji – Šturec, Čertovica, Pusté Pole a Zbojská – sú zatiaľ zjazdné bez obmedzení. Kamióny nesmú ani na priechod Veľké Pole na ceste II. triedy medzi Žarnovicou a Partizánskym. Na vozovkách ciest je v nižších polohách kašovitá, vo vyšších utlačená vrstva snehu, na cestách prvej triedy do hrúbky dva centimetre, na cestách nižších kategórií aj do päť centimetrov. Informovali o tom dispečeri Banskobystrickej regionálnej správy ciest v Banskej Bystrici a Žiari nad Hronom Mariám Plechatý a Ľubica Práznovská.

V okrese Levice napadlo dnes 25 cm nového snehu. Dôsledkom zlej poveternostnej situácie a hustého sneženia zasahovali príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v čase od 7.00 do 10.00 h 15-krát a odstraňovali padnuté stromy. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová s tým, že hasiči asistovali aj pri dvoch dopravných nehodách. "Situácia si vyžiadala zvolanie krízového štábu na 11.00 h," konštatovala Farkasová.

Na južnom Slovensku v okrese Dunajská Streda cestári zatiaľ nemuseli počas sviatkov zasahovať, čerstvý sneh sa topí. Konštatoval to dnes námestník riaditeľa Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja pre oblasť Dunajská Streda Ján Baďanský. "Celú uplynulú noc pršalo, teploty s pohybovali okolo dvoch stupňov Celzia. Ráno pred 07.00 h začalo snežiť a sneží až doteraz," uviedol Baďanský s tým, že sneh sa topí a cesty sú mokré. Zároveň upozornil, že treba jazdiť opatrne a prezúvanie letných pneumatík treba odložiť.

Mimoriadne rušné dopoludnie dnes počasie pripravilo hasičom v severných okresoch Nitrianskeho kraja. Za zhruba štyri hodiny absolvovali 23 výjazdov, väčšinou k stromom popadaným na ceste. Najhoršia situácia je v okresoch Nitra a Levice. „Väčšinou sú to výjazdy k stromom, ktoré sa pod ťarchou ťažkého snehu lámu a padajú na cesty. Niektoré spadli aj na autá, jeden zavalil maringotku, ďalší sa oprel o budovu,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Viliam Pánsky.

Podľa informácií z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre je pre kamióny neprejazdná cesta v smere Nitra - Veľký Lapáš – Vráble. Vodičov kamiónov a vozidiel nad 7,5 tony polícia žiada, aby až do odvolania nejazdili po cestách v okrese Nitra. Výnimku tvorí rýchlostná cesta R1.

Hasiči museli zasahovať aj v okresoch Zlaté Moravce a Topoľčany. Niekoľko dopravných nehôd sa zatiaľ zaobišlo bez zranení. V Leviciach a vo Výčapoch-Opatovciach ťažký sneh spôsobil pretrhnutie elektrického vedenia.  „Dnešná situácia je zrejme najhoršia, akú sme počas tohtoročnej zimy mali. Už raz nás síce počasie riadne potrápilo, no vtedy bol problém najmä so silným vetrom,“ uviedol Pánsky.

V okrese Rimavská Sobota napadla vrstva snehu v hrúbke od 3 do 5 centimetrov. V kopcovitých terénoch je to až do 10 centimetrov. Hrúbku snehovej pokrývky do 15 centimetrov zaznamenala Regionálna správa ciest v okrese Lučenec. Na cestách tretej triedy v poľnohospodárskych oblastiach bez lesných porastov sa miestami tvoria aj snehové jazyky a záveje. Cestári sa momentálne pripravujú na zvládnutie situácie, ktorá má podľa meteorológov nastať po 11.00. Sneženie má byť ešte intenzívnejšie ako doteraz.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu