Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovenské "lahôdky": Staré šaláty miešali s novými, syry nakladali holými rukami

Slovenské supermarkety z aktuálneho testu nevyšli najlepšie.
Slovenské supermarkety z aktuálneho testu nevyšli najlepšie.

BRATISLAVA - Kým na západ od nás sa zaoberajú škandálom s konským mäsom, aj naše rodné Slovensko sa môže "pochváliť" lahôdkami v supermarketoch. Veľká kontrola Úradu verejného zdravotníctva odhalila skutočné zaujímavosti. Nepravdivé, alebo chýbajúce dátumy spotreby, personál v špinavom odeve, ale aj záhadné zmiešavanie šalátov, či nátierok.

Až štyristo šesťdesiatdva obchodov s potravinami aktuálne skontrolovali zamestnanci Úradu verejného zdravotíctva. Podľa hovorkyne úradu Lenky Skalickej sa najviac nedostatkov podarilo zistiť v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Kontrolóri sa zameriavali aj na také povinnosti ako doklady o odbornej spôsobilosti zamestnancov, či hygienické nároky, medzi ktoré patrí aj neprítomnosť ozdôb na rukách, čistota oblečenia, alebo dostatok mydla pri umývadlách. Výslednú správu si môžete pozrieť aj na webe ÚVZ. Vyberáme z nej zopár najväčších "lahôdok".

V predajni Kaufland v Seredi kontrola zistila, že zamestnanci miešali škvarkové nátierky s rôznymi dátumami spotreby do jednej misky. V predajni rovnakej značky v Humennom zas v jednokilogramovom balení "family nátierky" pri prevážení zistili, že váži 1,422 kilogramu. Odkaľ sa vzalo ďalších vyše 40 deka nátierky, však nikto nevedel zdokladovať.

Zaujímavý je aj ďalší údaj zo správy o kontrole. Zdá sa, že slovenské supermarkety majú nový národný šport - miešanie šalátov s rôznym dátumom spotreby. Na túto gurmánsku prax podľa správy ÚVZ nabehol Kaufland v Nitre, Hlohovci a Piešťanoch. V disciplíne mu sekundovala COOP Jednota v Nitre, Marcelovej a Bátorových Kosihoch.

Medzi zistenými nedostatkami však bolo napríklad aj nakladanie syra holými rukami (bratislavská Billa na Karadžičovej). Jednota v Lehniciach zas preberala z Dunajskostredskej výrobne šaláty v použitých nádobách od iných potravín. Takmer všetky veľké reťazce sa pochlapili predávaním potravín po dátume spotreby.

Spomedzi krajov najlepšie dopadol Košický, kde zistil úrad nedostatky iba v štyroch predajniach. Z reťazcov mali najviac nedostatkov Billa (25,5 percenta predajní), Kaufland (25 percent) a Coop Jednota (18,85 percenta). Rebríček hriešnikov uzatvorilo Tesco, kde kontrolóri zistili chyby "iba" v 15,6 percentách predajní. Inšpekcia okrem týchto značiek kontrolovala aj prevádzky Lidl, CBA a Hypernova. Táto trojica dopadla o čosi lepšie, pričom najmenej chýb zistili inšpektori v Lidli (3,44%).

Kompletný zoznam predajní aj so zistenými nedostatkami sa nachádza v prílohe ku správe na stránke Úradu verejného zdravotníctva.

Zarážajúca je však výška pokút. Úrad na mieste udelil 95 blokových pokút v celkovej sume 3182 eur. Okrem toho vedie tri správne konania. V nich hrozí najdrahšia pokuta 1800 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu