Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Celosvetový prieskum: Slovenskí študenti sa držia v priemere

ŠTVRTÁCI: Čítanie im ide, no s matematikou zápasia.
ŠTVRTÁCI: Čítanie im ide, no s matematikou zápasia. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - V čítaní lepší ako Rakúšania, v matematike slabší ako Česi, či Maďari. To sú výsledky slovenských štvrtákov zo základných škôl podľa medzinárodného výskumu, ktoré zverejnilo slovenské ministerstvo školstva.

Kým slovenskí žiaci si v rámci celosvetového testu v desiatkach krajín udržali priemerné pozície, pri porovnaní so susednými krajinami naše vedomosti až tak ružovo nevyzerajú. V čítaní nás predbehli Maďari, Česi sú dokonca vysoko pred nami. Za Slovákmi zaostali Poliaci, ale napríklad aj Rakúšania. Podobne sme dopadli v matematike, kde nás opäť predbehli Česi i Maďari, ale napríklad aj Slovinci a Srbi.

Do tretice sa žiaci porovnávali v prírodovede, kde sme sa umiestnili pomerne vysoko -  spolu so Slovenskom svietia v rebríčku krajiny ako Švédsko, Rakúsko, či Holandsko. Česi a Maďari to však opäť dotiahli ďalej. Špičky rebríčkov vo všetkých disciplínach tradične obsadili štáty ako Singapur, Kórea, Fínsko, Japonsko či USA. Z tisícky možných bodov Slováci skórovali vždy čosi vyše päťstovky. Z krajín V4 sa za nami ocitlo iba Poľsko.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu