Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Štátne hospodárenie v čase krízy: Priemerný plat úradníka 1 776 eur

Ministerstvo financií: Z nudných tabuliek ministerstva dokázali mimovládky získať veľmi zaujímavé informácie. Zobraziť galériu (4)
Ministerstvo financií: Z nudných tabuliek ministerstva dokázali mimovládky získať veľmi zaujímavé informácie. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA: Slovo kríza na nás útočí na každom rohu, vláda zvyšuje dane, no v štátnom sektore sa nájdu miesta, kde sa zamestnancom vôbec nedarí zle. Svedčí o tom štúdia Monitor štátu, ktorá si posvietila na mzdy štátnych zamestnancov a iné zaujímavosti.

Kým živnostníci a dohodári sa pripravujú na to, že tento štát im začne pohlcovať ešte viac peňazí, samotné štátne inštitúcie sa v šetrení veru nepretrhnú. Aj o tom informuje Monitor štátu - štatistika, ktorú zostavila nadácia Spin spolu s inštitútom Iness a nadáciou Pontis.

Z mapovania štátnych výdavkov vyplynulo, že na niekoľkých miestach sa štátnym zamestnancom darí veľmi dobre. Vo výške platov a odmien vedie Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby, ktorá má trinásť zamestnancov a ich priemerná mzda dosahuje 1770 eur. Čo však v prostredí informačných technológií nie je horibilná suma. Zle sa nedarí ani v Slovenskej agentúre pre cestovný ruch, kde priemerný mesačný plat podľa monitora dosahuje 1667 eur. Tretie miesto dosiahol Národný ústav celoživotného vzdelávania s priemerným platom 1360 eur.

Priemerné platy a odmeny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: menejstatu.sk)

Ešte zaujímavejšie však vyšlo porovnanie počtu zamestnancov jednotlivých štátnych úradov voči kancelárskej ploche. Tu prvé miesto zaujala Štátna ochrana prírody v Banskej Bystrici, kde na jedného úradníka pripadá 63,28 metra štvorcového plochy. To je rozhloha väčšieho dvojizbového, alebo menšieho trojizbového bytu. Podobne je na tom Štátny veterinárny a potravinový ústav v Dolnom Kubíne, kde je kancelárskej plochy na jedného človeka iba o čosi menej. Tretie miesto obsadil už dobre známy Národný ústav celoživotného vzdelávania, kde okrem tretích najvyšších platov majú aj 48,22 metrov štvorcových plochy pre každého zamestnanca.

Priemerné platy a odmeny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: menejstatu.sk)

Priemerné platy a odmeny
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: menejstatu.sk)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu