Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Školy v Košiciach dnes neštrajkovali, čakajú na rozhodnutie výboru

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOŠICE – Školy v Košickom kraji dnes ostali otvorené a nenasledovali výzvu niektorých bratislavských škôl na pokračovanie ostrého štrajku. Viaceré školy v kraji ochotné k tejto forme protestu pritom čakajú na ďalšie rozhodnutie odborového štrajkového výboru, ktorý celoslovenský štrajk od stredy (28. novembra) prerušil vzhľadom na prebiehajúce rokovania s vládou.

"Nemáme informácie, že by sa dnes nejaká škola zapojila do štrajku," uviedla predsedníčka odborárskej krajskej rady združenia základného školstva Ingrid Gamčíková. Podľa nej existuje teraz priestor vyjednať pre školských zamestnancov viac, ako vláda ponúkala. "Mám pocit, že sa to pohlo troška ďalej, predsa len aj tá druhá strana zvažuje nejaké ústupky." Pripomína zároveň, že štrajk odbory neukončili, len prerušili.

Odborárska predstaviteľka pritom pripúšťa, že rozhodnutie prerušiť štrajk vyvolalo u časti učiteľov nespokojnosť. "Myslím však, že ako náhle budú môcť byť všetky informácie zverejnené, ľudia pochopia, že to bolo v záujme veci," dodala. "Keď ja zdvihnem ruku za to, aby sa to prerušilo, tak som naozaj vnútorne presvedčená o tom, že to je najlepšie riešenie." Vo výzve niektorých škôl v Bratislave pokračovať v štrajku podľa nej chýba perspektíva a vôľa vyjednávať o požiadavkách.

Na výsledok rokovaní a ďalší pokyn štrajkového výboru čakajú napríklad zamestnanci košického Gymnázia Šrobárova, ktoré pôvodne vyhlásilo neobmedzený štrajk. Učiteľ a predseda základnej odborovej organizácie Ján Matto dnes uviedol, že prvotný pocit na rozhodnutie prerušiť protest bolo sklamanie. "Verím však, že ak bude potrebné pokračovať, tak sa opäť pridáme k ostrému štrajku," povedal. Kriticky však poukázal na postupné znižovanie počtu zapojených škôl do štrajku na Slovensku, čo tiež ovplyvnilo rozhodnutie prerušiť ho. "Treba sa pozrieť, či naozaj učiteľský stav je ochotný v plnom počte štrajkovať," dodal.

Výzvu niektorých bratislavských škôl ďalej štrajkovať vníma Matto skepticky. "Chápem ich snahu, ale vzhľadom na to, že sú v menšine, neviem, či to bude mať nejaký správny efekt. Skôr je to z môjho pohľadu taká emočná záležitosť," dodal. Verí, že napokon sa podarí priblížiť k desaťpercentnému zvýšeniu platov na školách, zdôraznil však, že "požiadavky nie sú len o platoch, ale o systémových zmenách".

Na výrazný pokles účastníkov štrajku počas jeho troch dní poukázala aj predsedníčka školských odborov v okrese Trebišov Eva Kmecová. Z pondelňajšej 63-percentnej zapojenosti klesol podľa nej v trebišovskom okrese na stredajších 34 percent. "Štrajk v školstve ukázal celú jeho nahotu, mnohí učitelia si môžu dovoliť štrajkovať pri svojom nízkom plate maximálne tri dni, určujúce bolo, koľko stratia finančných prostriedkov. Nezanedbateľné boli aj tlaky zo strany samospráv," povedala dnes.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu