Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Demonštrovať budú aj psíčkari: Sú proti zoznamu zakázaných plemien!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Občianska iniciatíva Jeden Meter SK podala koncom septembra hromadnú pripomienku k návrhu novely zákona o podmienkach držania psov, ktorú podporilo 2 320 ľudí, ministerstvo pôdohospodárstva ju však ignorovalo. Ako ďalej agentúru SITA informovala Mirka Brtková z Jeden Meter SK, pripomienku podporilo do skončenia medzirezortného pripomienkového konania 2 320 ľudí z radov kynológie, veterinárov, právnikov, ale aj širokej verejnosti.

„Naša pripomienka zásadne kritizovala najmä existenciu akéhokoľvek zoznamu, ktorý má obmedziť držanie 13 plemien so sprísneným režimom a dve plemená úplne zakázať,“ priblížila Brtková s tým, že zásadne nesúhlasia s akýmkoľvek diskriminačným zoznamom. Iniciatívu Jeden Meter SK následne pozvali do rozporového konania, ktoré sa konalo koncom októbra, kde so zástupcami ministerstva pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja o pripomienke rokovali.

„Zástupcovia rezortu nám oznámili, že rozšírili zoznam plemien so sprísneným držaním na 33, pričom doň zaradili aj plemená ako napríklad nemecký ovčiak, rotweiler, rodézsky ridgeback, argentínska doga, veľký bradáč, bulteriér, čau-čau a ďalšie,“ informovala s dodatkom, že tento krok im úradníci odôvodnili tým, že zapracovali pripomienky jednotlivcov, ktorí sa vyjadrili v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Občianska iniciatíva Jeden Meter SK, ktorá bojuje proti návrhu novely zákona o podmienkach držania psov, kritizuje celý návrh zákon. Kritizujú najmä to, že obsahuje nový rozšírený zoznam obmedzených plemien a taktiež to, že návrh novely zákona stanovuje možnosť odobrať psa a utratiť ho bez ohľadu na plemennú príslušnosť, a to ako sankciu za niektoré priestupky. „Tým sa to týka všetkých majiteľov psov bez rozdielu,“ uviedla Brtková.

Iniciatíva považuje návrh novely zákona o podmienkach držania psov za nepodložený, vysoko neprofesionálny, unáhlený a neadekvátny subjektu, akým by malo byť ministerstvo pôdohospodárstva. Vo svojej podstate sa podľa slov Mirky Brtkovej návrh zákona prieči všetkým aktuálnym poznatkom z odboru kynológie, etológie, biológie, genetiky a ďalších príbuzných vied. „Je zhlukom neoverených a nepodložených dohadov, nesmierne zavádzajúcich formulácií, absolútne vágnych a nedomyslených nápadov,“ poznamenala. O možnosti akokoľvek racionálne vysvetliť výber návrhom postihnutých plemien psov iniciatíva silno pochybuje. „Zdôrazňujeme, že nebezpečný môže byť jedinec akéhokoľvek plemena, nie však plemeno samo o sebe,“ doplnila.

Vzhľadom na štatistický výskyt hospitalizácií zapríčinených psami za posledných 11 rokov sa občianska iniciatíva nazdáva, že neexistujú objektívne dôvody pre zmenu legislatívy. „Výskyt týchto hospitalizácií vykazuje medziročne klesajúcu tendenciu a v roku 2010 bol druhý najnižší od roku 2000. Z uvedených štatistík dokonca vyplýva, že psy sú z hľadiska hospitalizácií menej nebezpečné než osy, včely a sršne, alkohol či lieky a sú približne rovnako ´nebezpečné´ ako nejedovatý hmyz a iné,“ vysvetlila a dodala, že sa preto nazdávajú, že snaha "riešiť" práve nebezpečnosť psov spočíva viac na populistickom pozadí, než na reálnej spoločenskej potrebe.

Jeden Meter SK spolu s občianskym združením Pes v núdzi a s podporou organizácií ako napríklad Majme srdce sa rozhodlo uskutočniť pochod, ktorý sa bude konať v Bratislave v utorok 6. novembra o 16:00. Pochod sa začne na Zámockej ulici pred budovou Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a pôjde celým Starým Mestom až na Hviezdoslavovo námestie, kde vyvrcholí koncertom. Nad pochodom prevezme záštitu aj starostka Starého Mesta Táňa Rosová.

„Naším poslaním a cieľom je odborne, profesionálne a srdcom zastupovať všetkých psičkárov, ktorým návrh nie je ľahostajný a dôrazne s ním nesúhlasia,“ uzavrela Mirka Brtková z občianskej iniciatívy Jeden Meter SK. Tá vznikla 25. septembra, keď na Portál právnych predpisov ministerstva spravodlivosti pribudol návrh novely zákona o podmienkach držania psov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu