Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Majitelia psov, pozor: Pravidlá chovu vybraných plemien sa sprísnia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: internet)

BRATISLAVA - Pravidlá chovu a držania psov 14 vybraných plemien sa majú sprísniť. Kabinet dnes na 33. schôdzi posúdi takýto návrh, ktorým rezort pôdohospodárstva reaguje na nedávnu sériu útokov psov.

Spôsobili vážne zranenia alebo dokonca aj smrť človeka. Na zoznam plemien psov so sprísneným držaním sa napokon dostali tieto plemená: Pitbulteriér, Bandog, Stredoázijský ovčiak, Kaukazský ovčiak, Juhoruský ovčiak, Americký staffordshirský teriér, Šarplaninac, Tornjak, Brazílska fila, Tosa inu, Kangal, Americký buldog, Boerboel a Moskovský strážny pes. Žiadne plemeno tak napokon nebude na Slovensku nežiaduce, o čom sa tiež pôvodne uvažovalo - malo to platiť pre bandogov a pitbulteriérov.

Držať alebo vodiť nebezpečného psa, resp. psa zo spomínaného zoznamu bude môcť len ten, kto je odborne spôsobilý na ovládanie psa, teda má doklad o úspešnom absolvovaní kynologického výcviku. Sprísnené pravidlá majú platiť aj pre nebezpečné psy iných plemien, ak už pohrýzli človeka alebo iné zviera.

Kabinet sa vráti aj k novému zákonu o obchodovaní s emisnými kvótami, ktorý chcú prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Už od začiatku budúceho roka sa totiž aj u nás má s emisiami obchodovať podľa nových pravidiel Európskej komisie. Podnikateľský sektor v rámci vnútroštátnych emisií v obchodovacích obdobiach dostával emisie pridelené, takže za ne neplatil. Po novom budú niektoré podniky, predovšetkým v oblasti výroby elektrickej energie, už emisie kompletne nakupovať a niektoré výrobné podniky budú musieť časť nakupovať a časť dostanú.

Vláda rokovanie o zákone o obchodovaní s emisiami v piatok 28. septembra prerušila. Dôvodom bola diskusia s ministrom financií, kde majú skončiť utŕžené peniaze za emisie. Ministerstvo životného prostredia by chcelo z peňazí podporovať schémy štátnej pomoci a poskytovať z nich pôžičky alebo nenávratné granty. Spoločnosti by ich mohli využiť na nákup technológií, ktoré budú produkovať menej CO2. V budúcnosti by tak platili menej.

Legislatívna rada vlády by mala mať opäť stále pracovné komisie, ktoré prestali existovať za vlády Ivety Radičovej. Ministri dnes majú na stole návrh štatútu rady, ktorý obnovenie komisií umožní. „Aplikačná prax ukázala, že existencia stálych pracovných komisií je žiaduca,“ uvádza sa v dôvodovej správe návrhu. Oproti minulosti však plánujú zriadiť len tri stále pracovné komisie – Stála pracovná komisia pre finančné právo (pri ministerstve financií), Stála pracovná komisia pre správne právo (pri ministerstve vnútra) a Stála pracovná komisia pre technické právne predpisy (pri Úrade pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR). Predkladateľom materiálu je minister spravodlivosti Tomáš Borec, zodpovednou inštitúciou Úrad vlády SR.

Vláda by mala dnes odobriť aj plány na rekonštrukciu väzníc v Dubnici Nad Váhom a Košiciach-Šaci. Členov kabinetu čaká posudzovanie obstarávania stavieb v týchto ústavoch, ktorými chce rezort spravodlivosti riešiť problém s neustále rastúcim počtom odsúdených. V dubnickom ústave riešia aj kritickú situáciu v stave signálno - bezpečnostnej techniky. Predpokladané náklady na rekonštrukciu objektov a signálno – bezpečnostnej techniky v Ústave na výkon trestu odňatia slobody Dubnica nad Váhom sú šesť miliónov eur. Nadstavba objektu číslo 20 Ubytovňa vo väznici Košice – Šaca majú dosiahnuť 3,8 milióna eur. V rovnakom zariadení chcú urobiť aj prístavbu za 5,4 milióna eur.

Novým splnomocnencom vlády pre vedomostnú ekonomiku má byť Stanislav Sipko, do funkcie ho navrhuje minister školstva Dušan Čaplovič. Post splnomocnenca prešiel 5. septembra spod rezortu financií na ministerstvo školstva. Doterajšieho splnomocnenca Martina Bruncka vláda odvolala z funkcie 26. septembra na jeho vlastnú žiadosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu