Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Podnikatelia v Starom Meste: Fungujú ako v skanzene!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Podnikatelia, ktorí majú svoje prevádzky v historickom jadre Bratislavy, vraj fungujú ako v skanzene. Tvrdia, že ako majitelia pamiatok majú väčšie náklady, pri zásobovaní musia dodržiavať špeciálny režim a od samosprávy pritom nedostávajú žiadnu pomoc. Staré Mesto hovorí, že všetkým vyhovieť nemôže. Staromešťania sa totiž sťažujú na množstvo áut v centre, poškodenú dlažbu či hlučné prevádzky.

V sieni Dušana Jurkoviča v Balassovom paláci preto v pondelok podvečer zorganizoval Spolok architektov Slovenska (SAS) diskusiu pod názvom Historické jadro Bratislavy – skanzen alebo život? Spúšťačom bolo prijatie Všeobecne záväzného nariadenia (VZN) 9/2011, ktoré zmenilo pravidlá pohybu v pešej zóne a poplatky. To platí od začiatku roka.

Na vyše dvojhodinovú diskusiu prišli pamiatkari, zástupcovia samospráv i majitelia prevádzok z Klariskej, Panskej či Michalskej ulice. Kládli otázky a dávali pripomienky. "V zime sa musíme starať o chodník, aby sa na ňom niekto nepošmykol. Ale keď v lete maľujeme fasádu, za státie lešenia na verejnom priestranstve platíme veľké peniaze. Komu teda ten chodník patrí?" pýtala sa jedna z podnikateliek v Starom Meste. Podnikatelia sa sťažovali aj na byrokraciu. "Ak chcem zásobovať, musím na to myslieť vždy deň vopred. Pretože vtedy to treba nahlásiť," poznamenala ďalšia, ktorá má prevádzku v centre už 20 rokov.

Podnikatelia aj spolok od samosprávy žiadali ústretovejší prístup, návrat starých pravidiel, či to, aby za verejný priestor platili menej alebo vôbec. Po lete podľa nich veľa prevádzok krachuje a ak sa obchody zatvoria, z centra odídu ľudia. "Väčšina európskych miest nejakým spôsobom podporuje svojich obyvateľov, napríklad daňovými úľavami. V Bratislave nič také nemáme," povedala Zoja Droppová z SAS.

Vedúca kancelárie staromestskej starostky Zuzana Stanová tvrdí, že nájsť rovnováhu je ťažké. Minulý rok totiž samospráva riešila presne opačné požiadavky od niekoľkých skupín. "Ľudia sa sťažujú, že v centre je veľa áut, ktoré málo platia, no ničia dlažbu a prevádzky robia večer hluk," poznamenala. Na prehustené centrum autami sa sťažoval aj mestský poslanec Štefan Holčík. Pripomenul, že pre každú reštauráciu príde iný dodávateľ a pred ôsmou ráno sa nedá ulicami prejsť. "Vytvorte si akýsi cech a dohodnite sa na pravidlách," vyzval podnikateľov hlavný dopravný inžinier mesta Tibor Schlosser. Desať áut podľa neho dokáže zásobiť celé centrum a donáška raz denne musí stačiť. "Nemáte predsa operačnú sálu," dodal.

Podnikatelia aj samospráva chcú problém riešiť ďalej. Dnešná diskusia mala byť začiatkom, aby sa riešili problémy v centre mesta. Na pôde spolku ešte v máji vytvorili podnikatelia, SAS i kultúrne a spoločenské inštitúcie platformu na oživenie Starého Mesta.

Dnešná diskusia bola tiež prvou zo série podujatí pri príležitosti 250. výročia Balassovho paláca, ktorými chce Spolok architektov Slovenska prispieť k oživeniu komunitného života vo svojej lokalite a otvoriť sa viac smerom k verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu