Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Staromešťania sa sťažujú: Policajti im obsadzujú parkovacie miesta

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – V bratislavskom Starom Meste sa so svojim civilným autom policajti postavia, kam chcú, zaberajú pritom miesta občanom a nikto ich neodtiahne. Tvrdia to Staromešťania, ktorí sa v utorok v Staromestskej sieni na svojvoľné parkovanie policajtov sťažovali starostke Tatiane Rosovej (SDKÚ-DS). Polícia tvrdí, že rozdiely medzi svojimi príslušníkmi a občanmi pri sankciách nerobí.

"Nedodržiavajú značky a jeden druhého neodtiahne," hneval sa v utorok jeden zo Staromešťanov s tým, že predstavitelia zákona takto občanom nedávajú ani dobrý príklad. "Objavujú sa u nás autá, ktoré nemajú žiadne parkovacie karty, na palubnej doske majú len položené vyšívané odznaky, na ktorých je napísané polícia. Hoci máme parkovacie karty, nemáme kam auto odstaviť," povedala Staromešťanka z Lermontovovej ulice. Všetci chceli od starostky vedieť, aká je pri tomto probléme vymožiteľnosť práva. "Má Staré Mesto okrem mestskej a štátnej polície v rukáve aj iný inštitút, ktorý by dokázal vymôcť právo?," pýtali sa.

Mestská časť budúci rok spúšťa novú parkovaciu politiku, po ktorej by už v Starom Meste mohol zaparkovať každý, žiadne vyhradené miesto obyvatelia už mať nebudú. Starostka tvrdí, že tento problém bude mestská časť riešiť. "Sú reálnou prekážkou v normálnom parkovaní aj do neba volajúcou drzosťou, ak niekto zneužíva svoju pozíciu na to, aby pri porušení pravidiel nebol sankcionovaný," podotkla Rosová.

Bratislavský krajský hovorca František Peczár tvrdí, že polícia má so spoločnosťou BPS PARK uzatvorenú zmluvu. Podľa nej môžu zamestnanci Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave, teda tí, ktorí pracujú na Špitálskej ulici, parkovať na uliciach Lazaretská a Cukrová. Parkovanie na Cukrovej sa však vzťahuje iba na dvor. "V tomto prípade došlo teda k zlej interpretácii internej normy. Zamestnanci boli poučení a v budúcnosti budú parkovať na vyhradenom parkovisku alebo s platnými parkovacími kartami," povedal Peczár.

Policajt, ktorý v tzv. budove u dvoch levov nepracuje, teda parkovacie miesto nemá. "Zamestnanci krajského riaditeľstva, pracujúci na okresoch musia parkovať svoje civilné motorové vozidlá tak, aby sa nedopúšťali priestupku," podotklol hovorca.

Pri tejto činnosti podľa neho polícia nerozlišuje, či je páchateľom priestupku ich zamestnanec alebo občan. "Každý občan a aj policajt je zodpovedný za svoje konanie. V prípade porušenia zákona bude priestupok riešený podľa zákona," poznamenal. Rovnako to tvrdí aj hovorca bratislavskej mestskej polície Peter Pleva. "Ak stojí motorové vozidlo na takto vyhradených miestach a nemá na to príslušné oprávnenie, vodič sa dopúšťa priestupku a tento riešime v zmysle zákona," povedal.

Občania majú napriek tomu iné skúsenosti. Na najbližšiu diskusiu k pravidlám parkovania chcú pozvať aj ministra vnútra Roberta Kaliňáka a predstaviteľov štátnej a mestskej polície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu