Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Podľa odborárov vo štvrtok štrajkovalo 100 tisíc ľudí!

Štrajk učiteľov
Štrajk učiteľov (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zatiaľ nie je definitívne známe, koľko škôl sa zapojilo do štvrtkového štrajku učiteľov, presné čísla budú odborári poznať pravdepodobne až na budúci týždeň. Tvrdia však, že štrajkovalo až 100-tisíc ľudí.

"My sme na základe tých percent odhadom urobili určitú prognózu a vyzerá to tak, že sa na štrajku zúčastnilo 96 až 100-tisíc ľudí. To je náš odhad," povedal dnes predseda školských odborárov Pavel Ondek.

Do tohto čísla odborári započítali aj zamestnancov súkromných a cirkevných škôl. Podľa Ondeka štrajk podporilo približne 96 súkromných a asi 12 cirkevných škôl. Do štrajku sa podľa odborárov zapojilo takmer 86 percent základných a takmer 70 percent stredných škôl. Predbežne najviac základných škôl štrajkovalo v Košickom, Nitrianskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji (od 87 do vyše 90 percent), najmenej škôl zatvorili v Trnavskom kraji (77 percent). Spomedzi stredných škôl nespokojnosť s nízkymi platmi vyjadrili najmä v Prešovskom a Košickom kraji (vyše 73 percent škôl), najmenej to bolo v Žilinskom kraji (takmer 62 percent škôl).

Odborári, ktorí žiadajú už od budúceho roka zvýšenie tarifných platov učiteľov i nepedagogických zamestnancov minimálne o 10 percent a celkové zvýšenie rozpočtu pre školstvo, sa podľa Ondeka s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom stretnú už v utorok. Rokovať chcú aj s ministrom financií Petrom Kažimírom a ministrom práce Jánom Richterom. Ďalšie nátlakové akcie nevylučujú, všetko bude podľa Ondeka závisieť od toho, ako sa s ministrom dohodnú na budúcoročnom rozpočte.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu