Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Čaplovič dnes zrejme prijme odborárov

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič

BRATISLAVA - Školskí odborári sa dnes možno stretnú s ministrom školstva Dušanom Čaplovičom (Smer-SD). "Ja predpokladám, že áno, ale neviem kedy, možno to bude až podvečer," odpovedal líder odborového zväzu Pavel Ondek na otázku, či odborárov príjme Čaplovič už dnes.

Minister by dnes mal byť v parlamente, keďže poslanci majú rokovať o vládnych návrhoch zákona o odbornom vzdelávaní, financovaní škôl a celoživotnom vzdelávaní. Na presnom termíne stretnutia sa s odborármi preto ešte presne nedohodol.

Ondek povedal, že vo štvrtok (20.9.) dopoludnia by odborári mali za rokovací stôl zasadnúť so zástupcami zamestnávateľov v školstve. Pozvánky rozposlali zástupcom zamestnávateľov na základných, stredných školách, Slovenskej komore učiteľov, Asociácii súkromných škôl, Združeniu katolíckych škôl Slovenska, Slovenskej rektorskej konferencii či Rade vysokých škôl. V ten istý deň poobede by zas mali rokovať so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Séria rokovaní nasleduje po jednodňovom výstražnom štrajku zamestnancov v školstve, ktorý sa uskutočnil vo štvrtok (13.9.). Podľa údajov odborového zväzu sa doň zapojilo okolo 100.000 zo 150.000 zamestnancov v školstve. Pri rokovaní chcú odborári dosiahnuť rast tarifných platov v budúcom roku pre všetkých zamestnancov školstva minimálne o 10 percent. Investície do školstva by mali systémom postupových krokov dosiahnuť šesť percent HDP.

Šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) v deň štrajku povedal, že zvýšenie platov učiteľov je jeho prioritou, v čase konsolidácie to však podľa neho môže byť problém. V priebehu štyroch rokov by ich chcel dostať na úroveň 1,2-násobku priemerného platu na Slovensku.

Vo štvrtok (20.9.) majú naplánované stretnutie s predsedom školského parlamentného výboru Mojmírom Mamojkom (Smer-SD) a ďalšími členmi výboru zástupcovia Nových školských odborov (NŠO). "Cieľom stretnutia bude tlmočiť a prediskutovať problémy v školstve tak, ako to vidia učitelia z praxe," uviedol predseda NŠO Ľudovít Sebelédi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu