Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Poslanci v Bratislave predĺžili nevýhodnú zmluvu s Mestským parkovacím systémom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Bratislavský poslanci na štyri mesiace predĺžili nevýhodnú zmluvu s Mestským parkovacím systémom (MPS). Pred letom materiál stiahli, dnes ho museli odsúhlasiť. O štyri dni by totiž vypršala nájomná zmluva a o približne 900 parkovacích miest by sa tak nemal kto postarať.

"Ak nič neurobíme, môže nastať chaos," vyzýval poslancov k schváleniu zmluvy primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Pre Bratislavčanov sa tak na najbližšie štyri mesiace nič nemení. "Tí, ktorí mali parkovacie karty napríklad od BPS Park v rámci Starého Mesta, budú mať krátke prechodné obdobie – dva týždne na to, aby si kartu obnovili do konca januára," vysvetlil primátor. Počas tohto dvojtýždenného obdobia môžu využívať pôvodnú kartu.

Od januára buď zmluvu opäť obnovia do apríla, kedy by mala začať platiť nová parkovacia politika, alebo bude parkovanie riešiť priamo mesto, bez organizácie.

Zmluva bola uzatvorená ešte v septembri 2002 na desať rokov, počas ktorých sa pridávali dodatky. Vedúca legislatívno-právneho oddelenia na bratislavskom magistráte Ľubica Chlebová zmluve vyčítala, že napríklad jej predmet nie je špecifikovaný a výška nájomného – necelých 2000 eur ročne za celý predmet nájmu je neprimerane malý. Len v roku 2003 bola jednorazovo zvýšená na takmer 60.000 eur.

Nájomca má tiež dovolené bez súhlasu mesta robiť na miestach stavebné a iné úpravy a dať parkovacie miesta ďalej do nájmu. Podnájomníkov má MPS päť a najviac miest - 800 prenajíma BPS Parku. Na takomto ďalšom prenájme zarobí ročne celkovo takmer 160.000 eur. V materiáli pre poslancov sa však uvádza, že ak by miesta v Starom Meste prevádzkoval sám, teoreticky by MPS mohol zarobiť 1,3 milióna eur ročne.

Oddelenie zmluve vyčíta aj to, že neobsahuje žiadne povinnosti nájomcu, napríklad evidenciu parkovacích miest či údržbu a zmluva dojednáva aj finančnú náhradu za zrušenie parkovacieho miesta. Každý subjekt, ktorý iniciuje jeho zmenu alebo zrušenie, musí zabezpečiť v Bratislave náhradné miesto. Ak sa tak nestane, do doby skončenia platnosti zmluvy bude platiť 66 eur mesačne za každé zrušené parkovacie miesto. "Ak tak tretí subjekt nevykoná, je povinné zaplatiť ju mesto, čo považujeme za absurdné," podotkla v stanovisku k zmluve Chlebová s tým, že zmluva je pre mesto nevýhodná.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu