Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Potravinári chcú viac domácich potravín a lepšie prostredie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Výrobcovia potravín združení v Únii potravinárov Slovenska (ÚPS) požadujú zvyšovanie predaja domácich potravín a zlepšovanie podnikateľského prostredia.

 Ako vyplynulo z dnešného Mimoriadneho valného zhromaždenia ÚPS v Bratislave, produkcia potravín musí mať dôležité miesto v koncepcii rozvoja agropotravinárskeho komplexu, ktorú v gescii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR pripravuje pracovná skupina, v ktorej má zastúpenie aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK).

"Podľa ÚPS bude dôležité plnohodnotné napojenie potravinárskeho priemyslu na spoločnú poľnohospodársku politiku EÚ po roku 2013. Je varovné, že klesá ekonomický význam potravinárstva v štruktúre priemyselnej výroby Slovenska. Zatiaľ čo v roku 2002 bolo z hľadiska tržieb za vlastné výkony a tovar tretie z 13 štatisticky vykazovaných pododborov priemyselnej produkcie s 13,2-% podielom, vlani sa prepadlo až na 6. miesto s podielom iba 6,84 %. Silné a slabé stránky potravinárstva sú známe, čo by sa malo odzrkadliť aj v pripravovanej rezortnej strednodobej koncepcii," informoval ďalej tlačový hovorca SPPK Stanislav Nemec.

"V súvislosti s potravinovým kódexom je náročný proces transpozície výnosov na vyhlášky, keďže viaceré z nich sa musia prepracovať," povedala generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Zuzana Nouzovská. Podľa nej sa budú sťahovať, respektíve v pripravenej podobe vôbec nevstúpia do notifikačného procesu v Bruseli až štyri z nich. Slovensko sa však tým dostane do časovej tiesne a MPRV SR musí hľadať možnosť rýchlej novely zákona o potravinách, ktorá by termín transpozície posunula. V opačnom prípade by SR zostala v právnom vákuu, čo nemôže dopustiť.

Nouzovská ďalej informovala, že v medzirezortnom pripomienkovom konaní je návrh zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Podľa nej je lepší ako predchádzajúci zákon, lebo jasnejšie definuje niektoré neprimerané podmienky a kontrolné mechanizmy. Kontrolu dodržiavania tejto právnej normy by mali zabezpečovať 3-členné kontrolné skupiny, pričom v prípade jej schválenia nebude MPRV SR nútené čakať na žiadne podnety zvonku, ale bude oprávnené konať aj z vlastnej iniciatívy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu