Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dúhový pochod v Bratislave: Podujatie nenarušili extrémisti, ale dážď

Dúhový Pride 2012 Zobraziť galériu (29)
Dúhový Pride 2012 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavské Námestie slobody je dnes pravdepodobne najstráženejším miestom hlavného mesta. O malú chvíľu tu začne v poradí tretí ročník podujatia s názvom Dúhový pride, ktorý má upozorniť na diskrimináciu gejov, lesieb, bisexuálnych a transgender (LGBT) ľudí. Desiatky mestských aj štátnych policajtov a pracovníkov SBS služby kontrolujú námestie a celý priestor je ohradený policajnými zátarasami.

17:00 O zábavu približne päťdesiatich ľudí sa stará kapela. Akcia sa pomaly končí. Tretí ročník Dúhového pochodu nenarušili žiadne výtržnosti až na jednu hodenú dymovnicu.

15:45 Na námestí prebieha voľný program. Ľudia sa kvôli neprestávajúcemu dažďu postupne rozchádzajú, ostalo ich už len pár stoviek.

Dúhový pochod v Bratislave:
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

15:28 V dave sa mihla europoslankyňa za stranu Smer Monika Flašíková-Beňová s manželom Fedorom a spevák Marián Greksa.

Dúhový pochod v Bratislave:
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Vladimír Labát, SITA)

15:00 V centre mesta sú zavreté všetky podniky. Ich majitelia sa zrejme obávajú prípadných škôd na majetku.

14:43 Na Námestí slobody je približne tisíc ľudí.

14:07 V snahe prekaziť svadby do davu niekto hodil dymovnicu a ľudia sa v strachu rozpŕchli. Organizátori však z pódia vyzývali "zachovať pokoj a nenechať sa vyprovokovať".

14:00 Práve prebieha symbolické oddanie troch párov.

Dúhový Pride
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

13:48 Pred Úradom vlády stojí päť autobusov plných policajtov. V okolí sa nachádza ďalších približne dvadsať policajných áut.

Dúhový pochod v Bratislave:
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: Vladimír Labát, archív)

13:43 Pred pódiom sa zhromaždilo ani nie desať ľudí. Zatiaľ nikto nereční, vyhráva hudba.

13:22 Situácia je pokojná, podujatie podľa niektorých účastníkov vyzerá skôr ako jarmok.

13:10 Účastníci podujatia sa počítajú na desiatky. Momentálne je na mieste zrejme viac mužov zákona ako protestujúcich. Prezidentský palác dokonca strážia policajti na koňoch.

Dúhový Pride
Zobraziť galériu (29)
 (Zdroj: SITA)

"Nechoď na akciu sám, dohodni sa s viacerými priateľmi," vyzývajú organizátori podujatia na letáku, ktorý dostane každý pri vstupe na námestie. "V prípade potreby vytvor a opúšťaj bezpečný priestor v mužsko-ženskom páre. Držte sa za ruky a v krajnom prípade sa aj pobozkajte," upozorňujú ďalej organizátori.

Šéfka podujatia Romana Schlesinger už varovala, že podľa jej informácií by podujatie mali narušiť extrémisti z Ľudovej strany Naše Slovensko. Polícia avizovala, že nebude tolerovať žiadne pokusy o narušenie verejného poriadku, ani rôzne extrémistické a xenofóbne prejavy. Na námestí je momentálne viac strážcov zákona ako účastníkov podujatia.

Dúhový pride 2012  otvoria tri symbolické svadby na Námestí slobody. Svoje „áno“ si povie ženský, mužský i žensko-mužský pár, aby tak spoločne upozornili na absenciu legislatívnej úpravy pre LGBT ľudí a zároveň verejne oslávili svoj partnerský zväzok.

Duhovy pride

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu