Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zákazníci Skylinku a CS Link majú osem dní na odstúpenie od zmluvy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Zákazníci česko-slovenskej satelitnej platformy Skylink a CS Link majú ešte osem dní na to, aby odstúpili od zmluvy s dodávateľskou spoločnosťou. Upozorňuje na to slovenské Spotrebiteľské Centrum.

Dôvodom je zmena v systéme poplatkov. Doteraz totiž spoločnosti poskytovali všetky služby spojené s príjmom satelitnej televízie bezplatne. Poplatky sa týkali iba tých zákazníkov, ktorí využívali platené televízne programy. S účinnosťou od 1. septembra sa však zavádza jednotný servisný poplatok vo výške 1,20 eura mesačne.

"V prípade, ak spotrebitelia do 15. júna 2012 od spotrebiteľskej zmluvy neodstúpia, dávajú poskytovateľovi automatický súhlas s novou zmenou Všeobecných obchodných podmienok, a teda aj so servisným poplatkom vo výške 14,40 eura ročne," upozornil dnes generálny riaditeľ Spotrebiteľského Centra Miroslav Antoňak.

Spoločnosť Skylink podľa neho vážne pochybila, ak spotrebiteľov o takejto závažnej zmene v zmluvách dostatočne neinformovala napríklad vo svojom magazíne, ktorý rozoslala spotrebiteľom v priebehu predchádzajúceho týždňa. "Takéto praktiky sú v hrubom rozpore s platnou legislatívou a všeobecne zaužívanými dobrými mravmi," poznamenal Antoňak.

Samotný Skylink zavedenie poplatku vysvetľuje na webe rastúcimi nákladmi. "Servisný poplatok pokrýva náklady na prevádzku, administráciu, technické zabezpečenie a podporu poskytovania služieb satelitnej televízie CS Link/Skylink vrátane prevádzky zákazníckeho servisu. Servisný poplatok nesúvisí so zvolenou programovou ponukou a vzťahuje sa na všetkých užívateľov," uvádza spoločnosť.

Ľudia, ktorí odstúpia od zmluvy so spoločnosťou, majú na výber niekoľko ďalších poskytovateľov satelitných služieb. Prejsť môžu aj na terestriálne vysielanie DVB-T.

Stanovisko spoločnosti Skylink:

Zákazníci, ktorí nesúhlasia s novými všeobecnými obchodnými podmienkami, nemusia na ich zmeny vôbec reagovať. "V takom prípade náš zmluvný vzťah zanikne v súlade so zákonom k poslednému dňu kalendárneho štvrťroka nasledujúceho po dni doručenia výpovede. U prístupových kariet, pre ktoré nebude servisný poplatok k dátumu jeho účinnosti uhradený, dôjde v súlade s platnými podmienkami k zastaveniu poskytovania služby," vysvetlil Marek Němec, mediálny zástupca luxemburskej skupiny M77, ktorej Skylink patrí.

"Nové všeobecné obchodné podmienky je možné jednoducho akceptovať bez potreby ďalších administratívnych krokov, a to úhradou servisného poplatku, výmenou staršej karty CryptoWorks za kartu Skylink Výmena alebo objednaním plateného programového balíka," doplnil Němec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu