Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Osudné miesta pre Slovákov: Vlani zomrelo za hranicami až 617 našincov!

Zobraziť galériu (3)

BRATISLAVA - Topky získali aktuálne čísla podľa ktorých najviac Slovákov zahynulo v susednej Českej republike (403), druhú priečku tragickej štatistiky obsadila Veľká Británia (38). Chorvátsko (11), obľúbená destinácii slovenských dovolenkárov, je v strede tabuľky.

Podľa hovorcu ministra zahraničných vecí, Ľuboša Schwarzbachera, uvedené čísla nepredstavujú skutočné počty Slovákov, ktorí zomreli v zahraničí. Zastupiteľské úrady sa totiž dozvedia len o časti udalostí, ku ktorým dochádza v teritóriu ich pôsobnosti. Spravidla v týchto prípadoch ide o náhle a nepredvídateľné úmrtia osôb, ktoré sa v zahraničí zdržiavali krátkodobo.

Osudné miesta pre Slovákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tvnoviny.sk)

Štatistiky uvádzajú najčastejšiu príčinu dopravné nehody. Tak tomu bolo aj v prípade mladého, iba 26-ročného Dušana, ktorý  vrazil motorkou do odstaveného nákladného auta v meste Džalandár. Na mieste bol mŕtvy. V takom prípade si pracovníci zastupiteľstva vyžiadajú výsledky vyšetrovania havárie a osobné doklady zosnulého a kontaktujú príslušnú poisťovňu. Potom konzulárny obvod MZV SR prerokuje podmienky s obstarávateľom pohrebu, ktorým je zvyčšajne blízka osoba. Po zaplatení nákladov obstarávateľom zorganizuje zastupiteľstvo SR prepravu tela na Slovensko. Pokiaľ sa nenájde obstarávateľ pohrebu, MZV SR nechá zosnulého pochovať na mieste obvyklým spôsobom, spravidla spopolnením.

Aj pracovné úrazy môžu končiť v zahraničí tragicky. Práca v Nórsku sa stala osudnou pre Hnúšťana Petra. Pri vykosťovaní mäsa sa mu šmykla ruka a nožom si prepichol hruď. Rovnako si smrť nevyberá ani počas dovoleniek, či výletov. Slovenský občan šiel na treking do severoindických hôr. Výšková choroba mu vzala potrebný kyslík, domov už doviezli iba telo. Medzi najčastejšie príčiny úmrtia počas dovoleniek patrí okrem adrenalínových športov aj infarkt, či nevinné skoky do bazéna. Najsmutnejším príkladom je jazda smrti päťročného chlapčeka z Oravy. Jeho život zbytočne vyhasol na tobogáne v Egypte.

Osudné miesta pre Slovákov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Finančné náklady pri úmrtí v zahraničí sú pre pozostalých oveľa nižšie, keď im tieto veci zariaďuje pohrebná služba zo Slovenska. Je tiež dobré, keď sa pred vycestovaním do zahraničia poistite, v prípade úmrtia má príslušná poisťovňa svoju zmluvnú pohrebnú službu, ktorá prevozy a všetko s tým súvisiace pre ňu realizuje.

"Pokiaľ ide o Slovákov žijúcich v zahraničí dlhodobo, o ich úmrtí spravidla zastupiteľské úrady nie sú informované, predovšetkým pokiaľ zostanú ich telesné pozostatky uložené v zahraničí a o pohreb sa postarajú tam žijúci príbuzní zosnulého, " dodal Schwarzbacher.

 

Prehľad o úmrtí slovenských občanov ohlásených z príslušných zastupiteľských úradov SR

 P.č. / Štát  Zastupiteľský úrad  Počet
 1. Česká republika  Praha  403 
 2. Anglicko (Spojené kráľovstvo)  Londýn  38 
 3. Nemecko  Mníchov  10 
   Berlín  14 
 4. Rakúsko  Viedeň  22 
 5. Taliansko  Rím  17 
 6. Švajčiarsko  Bern  16 
 6. Maďarsko  Budapešť  14 
   Békešská Čaba  2 
 7. Chorvátsko  Záhreb  11 
 8. Švédsko  Štokholm  7 
 9. Španielsko  Madrid  6 
 9. Francúzko  Paríž  6 
 10. Ukrajina  Užhorod  
   Kyjev  3 
 11. Írsko  Dublin  4 
 11. Nórsko  Oslo  4 
 11. USA  New York  2 
   Los Angeles  1 
   Washington  1 
 11. Poľsko  Varšava  
   Krakov  2 
 12. Belgicko  Brusel  3 
 12. Holandsko  Haag  3 
 13. Grécko  Atény  2 
 13. Srbsko  Belehrad  2 
 13. Rumunsko  Bukurešť  2 
 13. India  Dillí  2 
 13. Egypt  Káhira  2 
 13. Rusko  Moskva  2 
 13. Turecko  Ankara  1 
   Istanbul  1 
 13. Kanada  Ottawa  2 
 14. Nigéria  Abuja  1 
 14. Austrália  Canberra  1 
 14. Kuba  Havana  1 
 14. Indonézia  Jakarta  1 
 14. Mexiko  Mexiko  1 
 14. Cyprus  Nikózia  1 
 14. Bulharsko  Sofia  1 
 14. Čína  Šanghaj  1 
S p o l u  617 


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu