Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Poisťovne varujú: Cesta do konfliktnej krajiny môže byť bez poistného!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Dovolenkári pred vycestovaním do zahraničia by si mali ešte pred uzatvorením cestovného poistenia dobre prečítať podmienky zmluvy. Poisťovne im totiž môžu odmietnuť vyplatiť poistné, ak sú v danej krajine, do ktorej plánujú vycestovať, vojnové konflikty. V súčasnosti by tak poistné plnenie nedostali napríklad cestujúci do Egypta.

"V prípade, že poistený klient vycestoval do krajiny so zvýšeným bezpečnostným rizikom po tom, čo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR alebo Svetová zdravotnícka organizácia vydala varovanie, nie je poisťovňa povinná v prípade škody vyplatiť poistné plnenie," upozorňuje PR manažérka poisťovne AXA Jana Tarčáková Janičová.

Pred vycestovaním do zahraničia by si tak klienti mali zvážiť, či je destinácia bezpečná. "V prvom rade pred každou cestou, a to nielen do Egypta, odporúčame veľmi pozorne si prečítať poistné podmienky zmluvy. Rovnako si treba zistiť, či pre danú destináciu ministerstvo zahraničných vecí nevydalo špeciálne upozornenie o zvážení cestovania do krajiny, prípadne do niektorej z oblastí v rámci krajiny," odporúča produktový analytik OVB Allfinanz Slovensko Jozef Fronc.

Viaceré poisťovne si totiž vojnové konflikty zahrnuli do podmienok poistnej zmluvy ako prípady, kedy klient nemá nárok na vyplatenie poistného. "Vzhľadom na výskyt nepokojov a vojnových konfliktov, ktoré pretrvávajú v niektorých krajinách už niekoľko rokov, poisťovne pracujú s týmto rizikom už pri samotnej tvorbe produktov," vysvetľuje hovorkyňa Generali Slovensko Lucia Makayová s tým, že v prípade problémov počas dovolenky by sa klienti mali riadiť odporúčaniami poisťovne alebo asistenčných služieb.

Vyplatiť poistné nemusia klientom poisťovne ani vtedy, ak sa už v krajine nachádzajú a po výstrahe tamojších orgánov ju neopustili. "Poistenie liečebných nákladov v Egypte poskytujeme aj naďalej, avšak s výnimkou situácie, keď sa klient vedome zúčastní protestných demonštrácií, či iných aktivít súvisiacich s vnútropolitickou krízou v krajine," približuje hovorkyňa Union poisťovne Judita Smatanová.

To isté platí aj v Allianz-Slovenskej poisťovni. "Klasické dovolenkové úrazy ako zlomená noha v dôsledku pošmyknutia pri bazéne, či črevné problémy sú kryté. Vo výlukách e napríklad úraz, ktorý by sa klientovi stal ako dôsledok pouličnej demonštrácie," doplnil špecialista externej komunikácie poisťovne Gabriel Tóth.

Poisťovne však klientom vyjdú v ústrety v prípadoch, ak si uzatvorili krátkodobé poistenie pred plánovanou dovolenkou a v danej destinácii nečakane vypukol konflikt. "Ak v súvislosti so zmenou situácie už neplánuje vycestovať do danej krajiny, v ktorej hrozia konflikty, poisťovňa vychádza v ústrety. Stačí, ak klient písomne požiada o zrušenie poistnej zmluvy a preukáže dokladom, že mal cestovať do takejto krajiny. Jeho zmluvu zrušíme a vrátime mu celé zaplatené poistné bez poplatkov," doplnila Daniela Vlčková z komunikačného oddelenia spoločnosti Wüstenrot.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu