Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tajný plán v Slovenskej televízii: Lukratívna budova na predaj

Vynovená budova rozhlasu v Banskej Bystrici
Vynovená budova rozhlasu v Banskej Bystrici (Zdroj: bystricoviny)

Banská Bystrica - Skupina nezávislých televíznych tvorcov upozorňuje na likvidáciu regionálnej televíznej tvorby v Banskej Bystrici pod rúškom sťahovania štúdia. Centrála v Bratislave má čoraz silnejšie slovo.

Podľa zástupkyne iniciatívy Michaely Tettlingerovej nezávislí tvorcovia boli za posledný rok svedkami viacerých zmien, ktoré neboli v súlade s rozvojom televízneho štúdia v regióne, a teda aj celej tvorby. Projekt súčasného riaditeľa štúdia RTVS v Banskej Bystrici Jána Zaťka podľa nej nie je verejne dostupný. Koncepcia riadenia RTVS súčasnej generálnej riaditeľky PhDr. Miloslavy Zemkovej sa nachádza na internete, no regionálnym štúdiám RTVS v Banskej Bystrici a Košiciach je venovaná len necelá jedna stránka.

Budova STV na Rudlovskej ceste 1 sa bude predávať. Prekvapení pracovníci sa z druhej ruky dozvedeli, že sa budú sťahovať do budovy rozhlasu na Profesora Sáru 1 a zrazu bolo hneď jasnejšie, prečo sa prepúšťali tvoriví televízni pracovníci a prečo sa rušili zmluvy s externistami v Banskej Bystrici. Fakt, že budova banskobystrického štúdia prešla v ostatných rokoch čiastočnou modernizáciou priestorov aj techniky je dnes nepodstatný. Na predaj tak budú okrem moderných strižní aj dve špičkové dabingové štúdiá. Do budovy je dotiahnutá sieť optokáblov so servermi, čo ponúka možnosť terestriálneho, satelitného i káblového prenosu v kvalitnom vysielacom formáte.

"Myslíme si, že sťahovanie smeruje len k zachovaniu výroby spravodajských príspevkov pre Bratislavu, na čo vystačia aj dva štáby s technikou, podľa vzoru komerčných televízií. Na to však nedoplatí len regionálna tvorba, ale aj celá kultúra v kraji," hovorí Tettlingerová.

Sťahovanie sa  týka zostávajúcich 88 pracovníkov zlúčenej RTVS aj s technikou. To však môže byť problém. Televízna technika sa vraj do rozhlasu asi nezmestí. Projekt rozvoja regionálneho štúdia z verejného výberového konania je utajený, lebo RTVS ho v zmysle autorského zákona považuje za „umelecké“ dielo a pokiaľ nedá k jeho zverejneniu súhlas autor, nemôžu ho vraj zverejniť.

"V súvislosti so sťahovaním televíznej časti Štúdia RTVS Banská Bystrica do rozhlasovej budovy na Ulici prof. Sáru je potrebné zdôrazniť, že aj do rozhlasovej budovy sa investovalo a je v oveľa lepšom stave ako televízna," reagoval stroho hovorca RTVS Richard Šümeghy.

Od januára sa výroba moderovanej relácie Regionálny denník presunula z Banskej Bystrice do Bratislavy. Banskobystrické televízne štáby robia iba jednotlivé reportáže alebo dokrútky na požiadanie a v réžii bratislavskej centrály. Podobne je na tom aj relácia Fokus o rodine, práci a právnom povedomí, ktorá sa síce ešte vysiela z Banskej Bystrice, no v absolútne nesledovateľnom čase o 16:30 hod, čo sa dá považovať za likvidačné.

Nízka sledovanosť môže byť v budúcnosti impulzom na presun výroby do Bratislavy. Environmentálny magazín Zelená revue z Banskej Bystrice bol napriek vysokej sledovanosti zrušený úplne. Hovorca RTVS Richard Šümeghy vytiahol konkrétne čísla. V minulom roku vyrobilo banskobystrické televízne štúdio RTVS viac ako 1200 spravodajských a športových príspevkov, vyše 300 publicistických relácií a 21 priamych prenosov a záznamov z kultúrnych a športových podujatí, ako aj bohoslužieb v regióne. "V treťom kvartáli 2011 na 100 percent kapacitne vyťažilo aj dabingové štúdiá a v tomto trende pokračuje aj v roku 2012," poznamenal.

RTVS v aktuálnej kampani ďakuje platiteľom úhrad, že vďaka nim "môže vytvárať lepší program, vysielať viac športových prenosov, viac filmov, viac pôvodnej tvorby, dokumentov, hudby a umenia". Podľa krokov v Banskej Bystrici, sa ale núka dodať "menej z regiónov Slovenska".

Nezávislí televízni tvorcovia žiadajú zmenu zákona o Rozhlase a televízii Slovenska s cieľom zachovať a dosiahnuť 20-percentný podiel regionálnych štúdií Banská Bystrica a Košice, zvlášť pre rozhlas a zvlášť pre televíziu na celoštátnych vysielacích okruhoch. Tiež požadujú zákonne uplatniť štatút regionálnych štúdií.

Proti krokom verejnoprávnej inštitúcie sa postavili mestskí i regionálni poslanci so županom Vladimírom Maňkom. Nezávislí televízni tvorcovia požiadali predsedu BBSK Vladimíra Maňku, aby sa u vedenia televízie informoval, aký je plán ďalšieho fungovania banskobystrického štúdia verejnoprávnej televízie, a aby sa obrátil na Radu RTVS a ministra kultúry SR a tlmočil im ich požiadavky.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu